Introduktion till psykologi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2PP101

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2PP101
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 30 oktober 2009
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Studenten skall vara antagen till Psykologprogrammet.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- definiera och beskriva centrala ämnesområden inom psykologin,

- återge väsentliga huvuddrag i de vanligaste teoretiska angreppssätten inom de ovan nämnda ämnesområdena,

- föra diskussioner kring och göra kopplingar mellan teori och vardagssituationer,

- identifiera och föreslå sätt att förebygga metodologiska problem vid vetenskapliga studier av mänskligt beteende i samband med val av metod och design,

- redogöra för teoretiska grundpriciper och begrepp i deskriptiv statistik och elementär statistik, samt tillämpa dessa principer på metodologiska frågeställningar,

- praktiskt använda ett datorbaserat statistikprogram och med hjälp av detta beskriva en datamängd och tolka resultaten,

- redogöra för psykologyrkets olika områden,

- tillämpa yrkesetiska resonemang utifrån etiska principer för psykologer i Norden.

Innehåll

Kursen presenterar översiktligt psykologins centrala ämnesområden, forskningsmetoder och tillämpning i samhället. Diskussionsseminarier med obligatoriskt deltagande ges i kognitionspsykologi, emotion och motivation, socialpsykologi samt personlighetspsykologi. Utöver dessa ämnesområden genomgås även grunder i perceptionspsykologi, utvecklingspsykologi och neuropsykologi. Kursen innehåller också en introduktion i metod och deskriptiv statistik och en introduktion till psykologyrket.

Kursen delas upp i tre moment.

1. Psykologin som vetenskap och ämnesområde (6 högskolepoäng). Ämnesinnehållet är på denna nivå av introducerande karaktär och skall bland annat ge en uppfattning om vad de kommande studierna innehåller.

2. Grundläggande metod- och statistikmoment (1,5 högskolepoäng). Momentet innehåller grundläggande metod och deskriptiv statistik t.ex. olika centralmått och spridningsmått.

3. Utöver dessa två moment ingår också ett obligatoriskt moment benämnt Psykologens yrkesområde (0 högskolepoäng). Detta studeras dels genom skriftligt material, dels genom att de studerande på olika sätt kommer i kontakt med yrkesverksamma psykologer. Utgångspunkten är i första hand psykologernas traditionella arbetsområden inom skol-, arbets- och klinisk psykologi. Psykologyrkets resp. psykologutbildningens utveckling och ömsesidiga beroende av varandra kommer att belysas. Härvid kommer att läggas såväl ett historiskt som ett framtidsperspektiv.

Undervisning

Undervisningen består av lektioner och seminarier. Ett tvådagars internat ingår, liksom intervjuer med yrkesverksamma psykologer.

Examination

Bedömning av studentens kunskaper sker vid skrivningar, inlämningsuppgifter, vid muntliga framställningar och genom krav på obligatorisk närvaro vid vissa moment. Varje moment examineras för sig. Vid examination används betygsgraderna godkänd och underkänd. Innehållet i undervisningstillfällena kan utgöra grund för examination även i de fall undervisningstillfällena inte kräver obligatorisk närvaro.

Övriga föreskrifter

Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av egna arbeten m.m. framgår av information vid kursstarten. Student som ej uppfyller föreskrivna krav för betyget godkänd ges vanligen tillfälle att ta igen resterande moment nästkommande termin och/eller förelägger kursledaren ersättningsuppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin