Dynamiska geosystem - global förändring

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1GV043

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1GV043
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Geovetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 10 mars 2011
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

120 hp med minst 60 p/90 hp inom området geovetenskap eller biologi alternativt fysik tillsammans med 20 p/30 hp geovetenskap (geofysik)

Mål

Efter godkänd kurs ska den studerande kunna

  • beskriva de underliggande dynamiska principerna i atmo-, bio-, hydro-, kryo- och litosfären
  • identifiera sambanden och kopplingarna mellan atmo-, bio-, hydro-, kryo- och litosfären och förklara hur energiflöden och samspel mellan dessa sfärer skapar en dynamisk geosfär
  • illustrera hur samspelet mellan geosfärens komponenter skapar dynamiska resonanser och deras vikt vid globala förändringar
  • förklara hur geosfärens komponenter påverkar samspel och förändringar i olika tidsskalor
  • beskriva global förändring som en effekt av ett dynamiskt geosystem
  • förklara principerna för kopplingen mellan biosfären och den övriga geosfären under den geologiska tidsskalan
  • sammanfatta de aktuella frågeställningarna inom geovetenskaplig systemlära och de senaste rönen inom ämnet global förändring.

Innehåll

Introduktion till de grundläggande fysikaliska processerna i geosystemet. Diskussion av hur processer och variationer i processerna i atmo-, bio, hydro-, kryo- och litosfärerna är kopplande mellan olika energiöverföringsmekanismer, exemplifierat genom ett antal fallstudier. De första veckorna fokuseras på geosystemets grundläggande principer, biosystemets evolution, samt en översikt av det planetära systemet. De följande veckorna under kursens gång fokuseras på speciellt konstruerade tidsenheter (case units) vilka studerar kopplingarna i geosystemet i olika tidsskalor. Första tidsenheten fokuseras på förändringar i tidsskalor på 10 miljoner-1miljard år vilka styrs av tektoniska processer. Andra tidsenheten fokuseras på istider och Milhankovitch tidskalor på 10 000-1 miljon år. Den tredje tidsenheten behandlar variationer och ändringar i tidsskalan av industrialiseringen och de meteorologiska dataserierna under de senaste 10-1.000 åren. Den sista tidsenheten behandlar biosfärens utveckling i samband med processerna diskuterade i de tidigare enheterna. En vecka reserveras till att länka samman processerna mellan de olika systemen, och hur energiflödet länkas mellan dem.

Undervisning

Föreläsningar, övningar och seminarier

Examination

Deltagande i övningar och seminarier är obligatorisk. Prov anordnas i slutet av kursen. Del av examination sker i form av uppsatsarbeten och seminariepresentationer. Examinationen är uppdelad på skriftligt prov 10 hp och obligatoriska moment 5 hp.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin