Miljörätt

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2JF059

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2JF059
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Rättsvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, 16 juni 2011
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Allmänt

Fastställd den 16 juni 2011 av Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, Uppsala universitet, med stöd av 6 kap. 14 och 15 §§ högskoleförordningen. Kursplanen träder i kraft den 1 juli 2011.

Allmänt

Kursen omfattar 15 högskolepoäng (15 ECTS credits) och är en fristående kurs på avancerad nivå.

Behörighetskrav

Som allmänt förkunskapskrav till kursen krävs minst 120 högskolepoäng högskolestudier varav minst 5 högskolepoäng miljörätt.

Mål

Det främsta syftet med kursen är att studenten ska kunna förstå och diskutera de rättsliga reglernas förhållande till en miljösituation, liksom rättens funktion i genomförandet av miljöpolitiska mål.

Efter genomgången kurs ska studenterna ha förmåga att kunna förstå och diskutera strukturella samband och skillnader mellan internationell miljörätt, EU:s miljörätt och svensk miljörätt, att se samspelet mellan rättssystemet och hållbar utveckling, att tillämpa det miljörättsliga regelsystemet på ett kvalificerat sätt och att läsa och förstå miljörättsliga prejudikat samt kunna identifiera de i rättsfallen relevanta rättsfrågorna.

Innehåll

Kursen behandlar svensk miljörätt och EU-miljörätt, liksom vissa internationella miljökonventioner. I centrum står miljöbalken, men även annan lagstiftning av betydelse berörs, t.ex. plan- och bygglagen. Miljörättsliga instrument ges särskild uppmärksamhet, t.ex. målregler, hänsynsregler, miljökvalitetsnormer och miljökonsekvensbeskrivningar. Även miljöprocessen är viktig på kursen och därmed regler som rör förfarandet vid tillståndsprövning och tillsyn, inte minst olika intressenters rättsställning i processen.

Kursen präglas genomgående av EU-rättens stora betydelse på miljöområdet genom direktiv, fördragskonform tolkning och direkt effekt. Kursen behandlar också rättsliga principer, såväl allmänrättsliga (såsom legalitetsprincipen och proportionalitetsprincipen) som specifikt miljörättsliga (principen att förorenaren betalar, försiktighetsprincipen m.m.).

I kursen kommer vissa fördjupningar med avseende på olika miljöhot att göras, t.ex. övergödningen av Östersjön eller miljöfarliga kemikalier. Specialiseringen bestämmer i viss mån på vilka svenska författningar, EU-rättsakter och internationella konventioner som fokus kommer att ligga.

Undervisning

Undervisningen är problembaserad och främst inriktad på lärarledda övningar och seminarier som bygger på studenternas egen aktivitet. Till en mindre del består undervisningen av föreläsningar och handledning. Undervisningen bygger på den kurslitteratur som anges i bilagda förteckning.

Seminarierna är obligatoriska. Det innebär krav på aktivitet. Vid frånvaro eller dålig aktivitet ges skriftlig restuppgift.

Examination

Examinationen grundas på skriftlig tentamen, PM samt aktivt deltagande vid seminarier. Se vidare i undervisningsplanen.

Betyg ges på tentamen och PM och läggs samman till ett betyg för hela kursen. Betygssättningen redovisas närmare i undervisningsplanen.

Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är författningstext, kurslitteratur, utdelat material och egna anteckningar.

Kursföreståndaren kan besluta om enskild tentamen efter särskild prövning. Närmare bestämmelser om tentamen meddelas i undervisningsplanen. För den som underkänts erbjuds möjlighet till omtentamen (i enlighet med undervisningsplanen).

De betyg som ges på kursen är underkänd, U, och de godkända betygsgraderna G och VG.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin