Radiografi II

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 3DR215

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3DR215
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Radiografi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för sjuksköterskeprogrammen, 6 maj 2011
Ansvarig institution
Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Allmänt

Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet, termin 2 och innehåller 7,5 hp teori och 7,5 hp verksamhetsförlagd utbildning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna

1. Beskriva och förstå hur röntgenstrålning växelverkar med kroppen och skapar en bild samt använda befintliga strålskydd.

2. Beskriva de parametrar som har betydelse för bildkvaliteten, exponering och beskriva grunderna i datortomografi -, nuklearmedicinsk-, mammografi-, och ultraljudsteknik.

3. Använda den grundläggande undersökningsmetodiken vid skelett- och datortomografiundersökningar och använda befintliga patientdatasystem.

4. Under överinseende utföra venprovtagning och injektionsgivning, samt kontrollera blodtryck, andning och puls.

5. Beskriva olika faser i forskningsprocessen och förklara vad som kännetecknar vetenskaplig rapportering och kritisk granskning.

6. Söka publikationer inom aktuell vårdforskning.

Innehåll

Röntgenteknik och gaslära

Nukleärmedicinsk- och ultraljuds teknik

Medicinsk strålningsfysik och strålskydd

Medicinsk teknik

Forskningsprocessen, vetenskaplig rapportering och kritisk granskning - informationssökning, PM-utformning och rapportering

Verksamhetsförlagd utbildning på konventionella röntgen-, datortomografi-, ultraljud-, mammo-, och nuclearmedicinska undersökningar

Undervisning

Föreläsningar och webbaserad undervisning, seminarier och studieuppgifter individuellt och i grupp, kliniska övningar i medicinsk teknik och verksamhetsförlagd utbildning på bild- och funktionsmedicin 7,5 hp.

Examination

Examinationen sker kontinuerligt under kursen i form av skriftliga och muntliga redovisningar såväl individuellt som i grupp. I examinationen ingår också bedömning av aktivt deltagande och godkända prestationer vid den verksamhetsförlagda utbildningen. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen.

Student som underkänts på tentamen har rätt att genomgå förnyad tentamen ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov).

Student som ej blivit godkänd vid den verksamhetsförlagda utbildningen har rätt att genomgå förnyad verksamhetsförlagd utbildning en gång.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin