Försöksdjursvetenskap

3,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3MU142

Kod
3MU142
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biomedicin G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Programkommittén för biomedicinarprogrammet, 2 maj 2011
Ansvarig institution
Institutionen för medicinsk cellbiologi

Behörighetskrav

Ma D, Fy B, Ke B, Bi B

Mål

Undervisningen avser att ge grundläggande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom ämnet försöksdjursvetenskap samt behörighet till självständigt arbete med försöksdjur efter fullgjord examen i biomedicin.

Studenten förväntas efter genomgången kurs kunna:

- Redogöra för lagar, bestämmelser och myndigheter av betydelse för försöksdjursanvändning samt upprätta en djurförsöksetisk ansökan.

- Planera och genomföra djurförsök; behärska hantering av råttor och möss samt enklare invasiva tekniker för administrering av substanser och provtagning samt bedöma risker i samband med eget arbete med försöksdjur.

- Identifiera och analysera etisk problematik i samband med djurförsök, motivera val av djurslag och beskriva alternativ till djurförsök.

- Beskriva välfärd, sjukdomar och hälsoinventering hos försöksdjur.

- Beskriva användningen av försöksdjur inom läkemedelsutveckling.

- Beskriva och förklara olika djurexperimentella tekniker, djurmodeller och djurexperimentella beteendemodeller samt analysera och tolka erhållna resultat.

- Bedöma relevans av försöksmodeller för att kunna dra slutsatser hos människa.

Innehåll

Lagar, bestämmelser och myndigheter av betydelse för försöksdjursanvändning, upprätta djurförsöksetisk ansökan, försöksdjurens välfärd och sjukdomar, jämförande biologi, planera och genomföra djurförsök, säkerhet i samband med arbete med försöksdjur, val av försöksdjur och alternativ till försöksdjur, hantering av råttor och möss, administrering av substanser, provtagning, olika experimentella djur- och beteendemodeller, användning av försöksdjur i läkemedelsutveckling.

Undervisning

Undervisningen omfattar föreläsningar, laborationer, datorsimuleringar, språklig träning, problemorienterade grupparbeten och seminarier.

Närvaro är obligatorisk vid laborationer, datorsimuleringar, språklig träning, grupparbeten och seminarier.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt resultat på samtliga obligatoriska moment samt godkänt tentamensprov.

Möjlighet att komplettera icke godkänd laborationskurs kan beredas tidigast vid nästa kurstillfälle och endast i mån av plats.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (= totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin