Antikens kultur och samhällsliv A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AK250

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AK250
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Antikens kultur och samhällsliv G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 12 december 2011
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Hi A, Sh A (områdesbehörighet 1)

Mål

Efter godkänd kurs skall studenten kunna:

- diskutera muntligt och skriftligt den antika grekiska och romerska världens kultur och samhällsliv, förutsättningar och bakgrund.

- redogöra muntligt och skriftligt för arkeologisk, historisk och ikonografisk teori och metod i samband med studiet av antikt källmaterial

- redogöra för grundläggande drag hos tidiga kulturer.

- kunna utföra grundläggande sökningar i bibliotekets tryckta och digitala samlingar och bibliotekskataloger.

Innehåll

Delkurs 1. Antikens historia (7,5 hp)

Delkursen ger övergripande kunskaper om den grekiska och romerska antiken. Medelhavsvärldens historia från jordbrukets introduktion 6500 f.Kr. till det Västromerska rikets upplösning 600 e.Kr står i centrum. Viktiga historiska skeenden och fenomen i samhället behandlas vad gäller sociala förhållanden, politisk utveckling, ekonomi och kulturella uttrycksformer. Kursen ger även en introduktion till studiet av tidiga kulturer i allmänhet.

Delkurs 2. Antikens religion och samhälle (7,5 hp)

Delkursen ger kunskaper om de antika grekiska och romerska kulturernas religioner, ideologier och samhällsliv. I centrum står de tankar och idéer som formade olika trosuppfattningar, styrelseskick och maktordningar. Fenomen som t.ex. religionens betydelse i samhällslivet, demokrati, slaveri, festivaler, spel och mysteriekulter behandlas. Kursen ger även en allmän introduktion till olika samhälls- och religionsvetenskapliga infallsvinklar i studiet av tidiga kulturer.

Delkurs 3. Antikens topografi, konst och arkitektur (7,5 hp)

Delkursen ger kunskaper om de antika grekiska och romerska kulturernas topografi, konst och arkitektur. De materiella uttrycken för olika tankar och idéer står i centrum. Urbanism, stadsplanering och arkitektur behandlas, liksom olika uttrycksformer inom t.ex. måleri, skulptur- och reliefkonst. Förhållandet mellan offentlig och privat samt religiös och sekulär konst diskuteras. Olika drivkrafter hos beställare, tillverkare och betraktare av konstverk studeras. Kursen ger även grundläggande kunskaper i informationssökning i bibliotek och digitala samlingar samt enkel referenshantering.

Delkurs 4. Antikens skrift och litteratur (7,5 hp)

Delkursen ger kunskaper om antika grekiska och romerska texter, både dokumentära och litterära. Olika skriftsystems uppkomst och användning studeras. Texter och deras funktion på skilda medier, bl.a. inskrifter, mynt, papyri och lertavlor, diskuteras. Olika genrer och typer av texter tas upp till behandling och ett urval kända texter hämtade från grekisk eller romersk epik, drama, filosofi och juridik läses i översättning. Skillnaden mellan muntlig och skriftlig kultur och skriftens betydelse för och vid historiska analyser behandlas.

Undervisning

Undervisningen på samtliga delkurser består av föreläsningar, litteraturstudier och/eller seminarier med skriftliga och muntliga redovisningsuppgifter. Undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examination kan ske genom skriftlig salsskrivning, skriftlig hemtentamen, skriftliga inlämningsuppgifter, aktivt seminariedeltagande, muntlig tentamen, eller genom någon kombination av dessa examinationsformer fastställd av kursansvarig examinator. Examination på engelska kan förekomma.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin