Krig, makt och motstånd. Statens framväxt i norra Europa 1500-1815

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5HA802

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5HA802
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Historia A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Historiska institutionens styrelse, 24 januari 2013
Ansvarig institution
Historiska institutionen

Allmänt

Kursen är en fristående kurs och en programkurs inom masterprogrammet Tidigmodern tid.

Behörighetskrav

Behörig till kursen är den som antagits till någon av historisk-filosofiska fakultetens magisterkurser eller masterprogram eller har kandidatexamen i historia, ekonomisk historia eller idé- och lärdomshistoria.

Mål

Lärandemål

Efter godkänd kurs skall studenten kunna:

- överblicka och sammanfatta rådande forskningsläge kring makt och motstånd i tidigmodern tid,

- beskriva, jämföra och applicera olika teoretiska perspektiv och synsätt som används inom forskningsområdet,

- definiera forskningsuppgifter som ökar vår historiska kunskap samt analysera ämnet och presentera analysen på ett koncist och begripligt sätt,

- känna till olika typer av primärt källmaterial och dra slutsatser utifrån detta.

Innehåll

Under tidigmodern tid tog den starka statsmakten form. På den här kursen får du ett brett perspektiv på dessa statsbildningsprocesser i norra Europa 1500-1815. Processerna skilde sig åt mellan olika delar av regionen, men det finns gemensamma drag: det var i grunden likartade maktarrangemang som formerades, som behövde manifesteras och legitimeras, och som mötte olika typer av motstånd såväl inom som utom maktens korridorer. Dessa olika typer av statsformation och maktkamper liksom hur detta påverkade befolkningen tas upp i kursen.

Undervisning

Undervisningen består av ett antal seminarier och/eller handledning i grupp eller individuellt (tutorials). Seminariediskussionerna baseras på en obligatorisk litteratlista och primärkällor. För att uppnå lärandemålen förutsätts studenterna att ta aktiv del i seminariediskussionerna, dels genom förberedda inlägg avseende litteratur och källor, dels genom konstruktiva bidrag till pågående diskussion.

Examination

Examinationen består av att fullgöra seminarieuppgifter samt skriva och presentera en pm. På kursen ges något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Övriga föreskrifter

Kursen är en av fyra obligatoriska tematiska kurser som ges inom masterprogrammet Tidigmodern tid. Den är även öppen för studenter som är antagna till ett masterprogram inom historisk-filosofiska fakulteten eller som har en kandidatexemen (minst 180 hp) med historia som huvudämne.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin