Proteinbioteknologi

10 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1KB761

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1KB761
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kemi A1F, Molekylär bioteknik A1F, Teknik A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 18 april 2013
Ansvarig institution
Institutionen för kemi - Ångström

Behörighetskrav

Bioteknisk metodik 5 hp eller Genombiologi 5 hp eller motsvarande

Mål

Det övergripande målet med denna kurs är att studenten ska få avancerade kunskaper om proteinproduktion i olika skalor, särskilt storskalig produktion inom bioteknologisk industri.

Efter godkänd kurs skall studenten kunna:

  • beskriva hela processen kring proteinproduktion i olika skalor, inklusive storskalig industriell produktion av proteiner som uppfyller kvalitetskraven från industrin och regulatoriska myndigheter (GLP/GMP).
  • använda en bioreaktor på olika sätt för att producera proteiner.
  • genomföra reningen av proteiner utifrån molekylers egenskaper och uppställda krav på produkten.
  • designa reningsmetoder för proteiner med hänsyn till utgångsmaterial och produktionsskala.
  • behärska och rationellt välja olika karaktäriseringsmetoder för proteiner, med hänsyn till produktkrav.
  • kritiskt granska storskaliga industriella proteinproduktionsprocesseroch muntligt presentera resultatet

Innehåll

Cellodling i bioreaktorer. Rening och analys av proteiner i preparativ skala. Karakterisering av proteiner med moderna bioanalytiska tekniker. GLP (Good Laboratory Practice) och GMP (Good Manufacturing Practice). Lagstiftning och reglering. Granskning av storskaliga industriella proteinproduktionsprocesser. Studiebesök vid biotekniska företag.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, laborationer samt grupparbete med muntliga presentationer. Kommunikationsträning inom utvalda profilområden integrerat med övriga kursmoment.

Examination

Skriftligt prov vid kursens slut motsvarar 5 hp. I kursen ingående laborationer samt skriftlig och muntlig redovisning av laborationsrapporterna samt godkänt grupparbete är poängsatta med 5 hp. Slutbetyget motsvarar en sammanvägning av resultatet av dessa moment

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte tillgodoräknas i examen tillsammans med kurserna 1MB572 Proteinbioteknologi I och 1MB573 Proteinbioteknologi II.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin