Logopedens yrkesroll I. Introduktion. Auskultation

1,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3LG110

Kod
3LG110
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för logopedprogrammet, 22 maj 2013
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Behörighetskrav

Antagen till logopedprogrammet.

Mål

Efter kursen skall studenten

- kunna beskriva och förklara logopedyrkets verksamhetsområden och reflektera över logopedens roll och förhållningssätt.

- ha förståelse för och kunna diskutera betydelsen av grundläggande teoretiska studier i övriga ämnen, som ges under termin 1, för logopedyrket.

- kunna tillämpa grundläggande kunskaper i muntlig och skriftlig presentation samt kunna samverka i grupp och redovisa gruppens arbete.

Innehåll

Detta är den första av kurserna Logopedens yrkesroll. Dessa kurser innehåller generella kunskaper och färdigheter för logopedyrket. Genomgående strimmor är professionellt förhållningssätt samt muntlig och skriftlig framställning, vilket inkluderar röst- och talteknik.

Studenten ges i denna kurs en introduktion till logopedprogrammet och logopedens verksamhetsområden och reflekterar över logopedens roll och förhållningssätt genom kliniska auskultationer och gruppdiskussioner med erfarna logopeder. I kursen ges även inledande undervisning om muntlig och skriftlig framställning liksom om studieteknik. Kursen innehåller också röstinspelning av den egna rösten. Röstinspelningen är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig kursen Logopedens yrkesroll II, termin 2 (se kursplan för denna kurs).

Godkänd kurs krävs för behörighet till kursen Logopedens yrkesroll III, termin 6.

Undervisning

Undervisning sker i form av seminarier, presentationer, auskultationer, samtal och diskussioner. Delar av kursen förläggs till temadagar, vilka är ett obligatoriskt moment.

Examination

Studenterna visar resultat av sitt lärande genom examinerande moment. Dessa moment kan vara muntliga och skriftliga. För godkänd kurs krävs både aktivt deltagande i obligatoriska lärandeaktiviteter och godkända resultat på examinerande moment. Information om examinerande moment respektive obligatoriska lärandeaktiviteter ges vid kursstart.

Godkänd kurs

Som betyg på kursen används Godkänd (G) eller Underkänd (U). För godkänd kurs krävs aktivt deltagande samt godkända muntliga och skriftliga redovisningar.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (= totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Den studerande har rätt att på begäran byta examinator efter två underkända tentamina.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin