Ekonomi, redovisning och analys

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FE032

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2FE032
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi G1N, Företagsekonomi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Företagsekonomiska institutionens styrelse, 29 maj 2013
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen ges på halvfart och är utformad som en distanskurs. Tillsammans med distanskursen Marknad och organisation 2FE014 A-nivå distans/nät 15 hp motsvarar kursen A-nivån i Företagsekonomi. Kursplanen är fastställd av styrelsen vid företagsekonomiska Institutionen på delegation av samhällsvetenskapliga fakulteten.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen som omfattar två olika delar, verksamhetens ekonomi samt redovisning och analys,

syftar till att studenterna skall tillägna sig insikt i centrala problem och frågeställningar kring företagets ekonomi samt till att förbereda studenterna för fortsatta studier i företagsekonomi. Studenterna tränas att självständigt och kritiskt formulera och analysera företagsekonomiska problem. De förväntade studieresultaten för varje moment redovisas nedan:

Verksamhetens ekonomi:

Efter kursen ska studenten kunna:

  • förklara varför företag använder resultatmått för att utvärdera och planera ekonomisk verksamhet
  • behärska hur resultat- och balansräkningar beskriver företagets ekonomi
  • behärska hur kostnader och intäkter kan användas för beslut om kunder, produkter/tjänster och organisatoriska enheter
  • behärska de grundläggande ekonomiska verktygen för investeringskalkylering
  • känna till hur de olika modeller för ekonomiskt ansvar som används i företag ser ut

Redovisning och analys:

Efter kursen ska studenten:

  • behärska grunderna i dubbel bokföring
  • redogöra för grundläggande regler kring bokföring
  • ha kunskap om lagstiftning, normgivning och redovisningsprinciper som styr årsredovisningen i aktiebolag
  • behärska ett antal grundläggande värderingsregler
  • behärska grunderna i regelverket kring redovisningen av aktiebolagens egna kapital, samt regler för fond- och nyemissioner
  • ha grundläggande kunskap om hur man läser en koncernredovisning
  • behärska några grundläggande modeller för att analysera ett företags lönsamhet

Värderingsförmåga och förhållningssätt:

Efter kursen ska studenten kunna:

  • visa förmåga att självständigt och kritiskt formulera och analysera enkla företagsekonomiska problem
  • visa förmåga att lära av och arbeta med materialet
  • värdera trovärdigheten hos olika informationskällor
  • skriva rapporter som möter grundläggande vetenskapliga krav

Innehåll

Detta är en grundläggande kurs i företagsekonomi som syftar till att ge studenterna en bred introduktion till företagets ekonomi.

Kursen är uppdelad i två delkurser: Verksamhetens ekonomi samt redovisning och analys.

Delkursen Verksamhetens ekonomi: startar med att behandla "Resultat, kapital och penningflöden". Varför använder företag resultatmått istället för penningflöden för att utvärdera och planera ekonomisk verksamhet. Focus ligger på hur resultat- och balansräkningar beskriver företagets ekonomi. Avsnittet om "Produktkalkylering" behandlar frågor kring hur kostnader och intäkter kan användas som stöd för beslut om kunder, produkter tjänster, organisatoriska enheter och liknande. Avsnittet "Tidsvärdet av betalningar" behandlar de grundläggande ekonomiska verktygen för investeringskalkylering. Slutligen studeras i "Intern ekonomisk styrning" de olika modeller för ekonomiskt ansvar som ofta används i företagen.

Redovisning och analys: Det första avsnittet är "Löpande redovisning" där dubbel bokföring introduceras. Det sker med grundläggande redovisningsövningar vilka även ger kunskap om viss institutionalia. I avsnittet "Årsredovisning i aktiebolag" behandlas centrala rapporter som resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys. Lagstiftningens regler kring eget kapital och obeskattade reserver uppmärksammas. Här ges även en orientering om lagstiftning och normgivning inom redovisningsområdet. Fokus ligger på regelverket för börsregistrerade företag. Ett antal metoder för tillgångsvärdering presenteras. I avsnittet om "Koncernredovisning" ges en grundläggande introduktion i hur man läser en koncernredovisning. Delkursen avslutas med avsnittet "Analys" vilket innehåller några olika modeller för lönsamhetsbedömning.

Undervisning

Kursen ges på svenska. Kursen är webbaserad och bygger på självstudier. Information om olika aktiviteter som t.ex. arbetsuppgifter och inlämningsdatum finns på kursens webbplats. Kursen innehåller inga obligatoriska fysiska sammankomster. Kommunikationen mellan deltagarna och lärare sker i huvudsak via webbplatsen. Detta förutsätter att deltagarna har tillgång till Internetansluten dator samt kringutrustning enligt instruktioner från institutionen.

Examination

Slutbetyg på hela kursen ges med Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd.

Kursen innehåller obligatoriska moment. Examination sker i löpande form genom olika examinationsmoment som skrivningar, arbetsuppgifter, grupparbeten och datoriserade prov. Slutbetyget sätts genom en sammanvägning av alla examinationsmomenten. Mer detaljerad information om hur sammanvägningen går till framgår av studiehandledningen. För de som inte uppnått tillräckligt antal studieenheter för att bli godkänd på kursen eller aspirerar på betyget Väl Godkänt anordnas en avslutande skriftlig tentamen. Betyget Väl Godkänd kan enbart erhållas samma termin som studenten är förstagångsregistrerad. Dessutom gäller att eventuella restuppgifter och kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen. Om detta inte sker erhålles betyget Underkänd på provet i fråga. Hela kursen (med alla tillhörande examinationsmoment) måste då göras om, vilket endast kan göras på kommande kurser i mån av plats.

Uppsala universitet ser allvarligt på fusk och plagiat och disciplinära åtgärder tas emot studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat. De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning under en begränsad tid.

OBS Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

Övergångsbestämmelser

Kursen överlappar/ersätter bland annat följande baskurser i Företagsekonomi: Ekonomi, redovisning och analys 2FE024, Redovisning och kalkylering 2FE154, Redovisning och kalkylering A 2FE153, Kalkylering och redovisning 2FE279, Redovisning och finansiering 2FE151, Företag och företagande 2FE000, 2FE007, Företag och marknad I 2FE778, Företag och marknad II 2FE779, 2FE008, Företag och företagande I 2FE015, Företag och företagande II 2FE016.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin