Utvecklingspsykologi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2PS611

Kod
2PS611
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 4 december 2013
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Allmänt

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Behörighetskrav

Programmets uppläggning bygger på klar progression varför den studerande skall följa kurserna i tur och ordning. Antagen till Logopedprogrammets termin 1.

Mål

Efter genomgången kurs skall den studerande

- ha förvärvat kännedom om och förståelse av centrala utvecklingspsykologiska teorier, och kunna redogöra för och jämföra dessa,

- ha förvärvat kännedom om människans utveckling och kunna redogöra för huvuddragen i sensomotorisk, kognitiv, språklig, personlighetsmässig och socioemotionell utveckling,

- ha förvärvat kännedom om hur individens utveckling är beroende av kulturella och samhälleliga förhållanden och kunna redogöra för kulturella och samhälleliga faktorers betydelse i individuell utveckling,

- kunna redogöra för forskning inom utvecklingspsykologiska problemområden.

Innehåll

Kursen ger en allmän introduktion till området utvecklingspsykologi och innehåller:

- Centrala utvecklingspsykologiska teorier:

Undervisningen belyser teorier om människans utveckling utifrån ett mognads- och inlärningsteoretiskt, kognitivt, evolutionspsykologiskt och psykodynamiskt perspektiv.

- Funktionsutveckling:

Undervisningen speglar aspekter av människans utveckling och ger grundläggande kunskaper om individens förutsättningar, om samspelet mellan arv och miljö samt om sensomotorisk, kognitiv, språklig, personlighetsmässig och socioemotionell utveckling.

- Observationsmetodik:

Här ges en introduktion i observationsmetodik med en grundläggande övning i att observera och dokumentera små barns utveckling. Övningen följs sedan upp i kommande kurser inom utbildningen för att följa barns utveckling över tid (0 hp).

Undervisning

Undervisningen består av lektioner och seminarier. Under kursen genomför studenterna en observation i hemmiljö av ett barn ca 6 månader gammalt.

Examination

Bedömningen av studentens kunskaper sker skriftligt och muntligt. Vid examinationen används betygsgraderna godkänd och underkänd.

Övriga föreskrifter

Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av egna arbeten m.m. framgår av information vid kursstarten. Student som ej uppfyller föreskrivna krav för betyget godkänd ges vanligen tillfälle att ta igen resterande moment nästkommande tillfälle kursen ges och/eller förelägger kursledaren ersättningsuppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin