Logopedi och audiologi vid hörselnedsättningar

4,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3LG405

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3LG405
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Logopedi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för logopedprogrammet, 10 juni 2015
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Behörighetskrav

För tillträde till högre termin får studenten ha högst 15 hp i rest från föregående terminer inom logopedprogrammet. Programmets uppläggning bygger på klar progression varför den studerande skall följa kurserna i tur och ordning.

Mål

Efter genomgången teoretisk kurs ska kursdeltagaren:

  • ha inblick i den historiska dövundervisningen och utvecklingen av teckenspråk.
  • kunna redogöra för de vanligaste orsakerna till hörselnedsättning/dövhet samt eventuella tilläggshandikapp som kan vara av betydelse för språklig och kommunikativ utveckling.
  • känna till grundläggande audiologisk diagnostisering samt vanligt förekommande hörselhjälpmedel och kunna tolka audiogram.
  • ha inblick i hörselsystemets möjligheter och begränsningar när det gäller talperception.
  • kunna beskriva tal- och rumsakustiska faktorer av betydelse för talperceptionen vid hörselnedsättning.
  • kunna redogöra för faktorer av betydelse för kommunikations- språk- och talutveckling hos barn med hörselnedsättning.
  • kunna redogöra för logopediska arbetsmetoder vid utredning och behandling av barn med hörselnedsättning.
  • känna till grundläggande principer för hörselimplantat.
  • kunna relatera tidigare kunskaper inom audiologi, lingvistik och utvecklingspsykologi till grundläggande principer för hörsel- och talspråksträning.

Innehåll

Kursen bygger på, och är en fördjupning av tidigare kunskaper om barns normala och avvikande språk- och talutveckling. Studenten undervisas inledningsvis i audiologisk utredning och habilitering med utgångspunkt i logopedens intresseområde. Vidare betonas logopedens roll och arbetsmetoder när det gäller barn med hörselnedsättning eller dövhet som använder hörapparat och/eller cochleaimplantat eller auditiva perceptionsstörningar. Studenten får även kännedom om teckenspråksutveckling och ett historiskt perspektiv på hörselnedsättning.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, och workshops.

Examination

Studenten visar resultat av sitt lärande genom examinerande moment. Dessa moment kan vara muntliga eller skriftliga. För godkänd kurs krävs både deltagande i obligatoriska lärandeaktiviteter och godkända resultat på examinerande moment. Föreskrifter om examinerande moment respektive obligatoriska lärandeaktiviteter föreligger vid kursstart. Examinationen är målrelaterad och studenten förväntas i muntlig och/eller skriftlig form kunna redovisa sina kunskaper på samtliga kursmål. Innehållet i undervisningstillfällena kan utgöra grund för examination även i de fall undervisningstillfällena inte kräver obligatorisk närvaro.

För godkänd kurs krävs:

- godkänt resultat på alla obligatoriska undervisningsmoment

- godkänd tentamen

Student som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare fyra gånger (totalt fem tentamensprov). Om synnerliga skäl föreligger kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Studenten har rätt att på begäran byta examinator efter två underkända tentamina.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin