Rätten att ha rättigheter - mänskliga rättigheter och medborgarskap

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT586

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT586
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Mänskliga rättigheter A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 18 november 2015
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i masterprogrammet i mänskliga rättigheter, 120 hp.

Behörighetskrav

Högskolestudier om minst 180 hp, där huvudområdet utgörs av minst 90 hp i mänskliga rättigheter eller något juridiskt, historisk-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller religionsvetenskapligt ämnesområde, eller motsvarande, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har fått ett stort genomslag. Samtidigt utmanas den av rasism och nationalism som inte sällan drabbar flyktingar och migranter. Gränser stängs och murar byggs. Resultatet är att de som mest behöver skydd står utan ”rätten att ha rättigheter”. Syftet med kursen är att närmare belysa och granska den grundläggande paradox som finns inbyggd i denna rätt: medborgarskapets betydelse för att garantera mänskliga rättigheter. Särskilt uppmärksammas de mekanismer som utesluter människor från politiskt medlemskap. Frågan ställs om rätten att ha rättigheter kan förverkligas även för icke-medborgare.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna

  • med hög grad av självständighet identifiera och formulera sådana problem som har samband med de mänskliga rättigheternas förhållande till medborgarskap
  • med hög grad av självständighet kritiskt granska och analysera konflikter och samband mellan medlemskap i en politisk gemenskap och medlemskap i den mänskliga gemenskapen
  • självständigt argumentera för ett ställningstagande till olika strategier att hantera mekanismer för att exkludera och inkludera människor från politiskt medlemskap
  • självständigt analysera och granska olika lösningar på hur rätten att ha rättigheter ska kunna garanteras
  • presentera analyser av hur gränsdragningen mellan medborgare och icke-medborgare och mellan reguljära och irreguljära migranter kan gå till för en akademisk såväl som icke-akademisk målgrupp både i tal och i skrift.

Innehåll

I kursen ställs ett antal grundläggande frågor som försöker komma till rätta med problemet att moderna demokratier berövar ett stort antal människor deras ”rätt att ha rättigheter”, dvs. deras rätt att tillhöra en organiserad politisk gemenskap och räknas som en jämlike bland andra. Vad innebär begreppet medborgare, både som en realitet och som ett ideal? Vilka principer ska ligga till grund en normativ grundval för rätten att ha rättigheter? Vilka argument kan anföras för att formulera denna rätt som en fråga om rättvisa? Finns det andra begrepp än rättvisa som har betydelse, t.ex. frihet och ansvar? Hur skall mänskliga rättigheter utformas för att ge tillräckligt skydd åt ”illegala” flyktingar utan pass?

Undervisning

Undervisningen består av obligatoriska föreläsningar och seminarier som behandlar aktuell forskning kring skilda teorier om medborgarskapet betydelse för rätten att ha rättigheter och hur man ska komma till rätta med detta dilemma.

Examination

Kursen examineras genom skriftliga PM (PM 7,5 hp). Vid de obligatoriska seminarierna fordras aktivt deltagande och genomförande av muntliga redovisningsuppgifter.

Övriga föreskrifter

För fullgjord kurs krävs minst 75 % närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Övergångsbestämmelser

Studenter som läst denna kurs har möjlighet att tentera kursen enligt denna kursplan inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin