Textilvetenskap C

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HT303

Kod
2HT303
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Textilvetenskap G2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 16 april 2018
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ges på halvfart och är fristående samt valbar inom Kandidatprogram i kulturentreprenörskap och utgör C-nivå inom ämnet textilvetenskap.

Behörighetskrav

Textilvetenskap B eller motsvarande

Mål

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om textilvetenskapliga forskningsperspektiv i teori och praktik, ämnets historiografi, samt textiliers betydelse som kulturföremål. På denna nivå ställs högre krav på vetenskaplighet vad gäller analys och tillämpning av teoretiska och metodiska resonemang, samt förmåga till självständig och avancerad problemdiskussion. En tillämpning av kunskaperna sker i form av ett självständigt uppsatsarbete.

Efter godkänd kurs ska studenten:

  • ha fördjupade kunskaper om textilvetenskapliga forskningsprocesser i teori och praktik, olika textila forskningsperspektiv samt olika typer av textilvetenskapligt källmaterial och metoder för dess bearbetning;
  • ha fördjupade kunskaper inom ett antal textila områden, samt färdighet i och förmåga att kunna diskutera problem vid studier av dessa fält;
  • ha grundläggande kunskaper om textil kulturminnesvård och ämnets historiografi;
  • kunna diskutera och problematisera centrala begrepp och kritiskt tillämpa en för ämnesområdet relevant terminologi;
  • kunna identifiera, beskriva, analysera, värdera och kommunicera kunskap om textila föremål och företeelser i ett teknik- och kulturhistoriskt sammanhang på ett fördjupat plan, med utgångspunkt i teoretiska och hantverkstekniska kunskaper;
  • genom ett forskningsarbete kunna redovisa en självständig lösning av ett avgränsat textilvetenskapligt problem med tillämpning av relevant teori och metod, ämnesspecifik terminologi, korrekt formalia och teknisk utformning samt författa en uppsats;
  • kunna granska, värdera och muntligt opponera på en inom kursen utarbetad seminarieuppsats;
  • på ett fördjupat plan kunna värdera och kritiskt förhålla sig till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter på textila företeelser.

Innehåll

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om textilvetenskapliga forskningsperspektiv i teori och praktik, ämnets historiografi, samt textiliers roll som kulturföremål.

Kursens metodiska bas utgör en viktig grund för den som vill läsa magisterprogrammet i humaniora med textilvetenskaplig inriktning.

Delkurs 1: Textilvetenskaplig teori och metod, 7,5 hp

Syftet med kursen är att ge kunskap om de faktorer som påverkar en vetenskaplig undersökning, samt de metoder som används för att bearbeta frågeställningar inom det textila fältet. Inom ramen för kursen behandlas metoder för forskning kring materiell kultur och en där till hörande ämnesspecifik källkritik. Kursen berör även ämnets historiografi samt problematiserande perspektiv på textiliers roll som kulturföremål.

Delkurs 2. Tematiska studier i textil- och dräkthistoria, 7,5 hp

Syftet med kursen är att ge fördjupningar inom ett urval av textila områden, samt att diskutera forskningsproblem vid studier av dessa. Kursen betonar arkeologiska textilier, medeltida textilier, siden och sidentillverkning, samt hemslöjdsrörelsens betydelse för synen på äldre textila tekniker.

Delkurs 3. Uppsats, 15 hp

Kursen består av ett uppsatsmoment där studenten under handledning genomför en textilvetenskaplig undersökning och författar en uppsats samt genomför en muntlig opposition på ett motsvarande arbete.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, praktiska övningar, seminarier, studiebesök och uppsatshandledning. Obligatorisk närvaro på föreläsningar, praktiska övningar och seminarier. Studenten har rätt till handledning endast under ordinarie kurstid.

Examination

Examinationen på delkurs 1 består av aktivt deltagande i seminarier samt genom inlämning av skriftliga PM. Delkurs 2 examineras genom en skriftlig tentamen. Delkurs 3 examineras i tre steg, först genom successiv inlämning av uppsatsrelaterade PM och aktivt deltagande i handledningsseminarier, därefter, vid kursens slut genom ventilering av den egna uppsatsen och slutligen genom att framlägga opposition på en motsvarande seminarieuppsats inom kursen. Dessutom krävs ett aktivt deltagande vid övriga uppsatsventileringar under kursen. Samtliga delkurser, liksom kursen som helhet, bedöms med betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd krävs Väl godkänd på 75% av kursen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid delkursernas start ska betygssättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska kompenseras.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin