Galenisk farmaci I

7 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FG601

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FG601
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk vetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 16 november 2017
Ansvarig institution
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

Behörighetskrav

Samtliga kurser på apotekarprogrammets termin 1-3 är godkända, med undantag av ett kursmoment och en tentamen, samt att alla kurser på termin 4 har genomgåtts.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- Definiera de olika läkemedelsformerna och beskriva deras uppbyggnad samt ingåendes hjälpämnens funktion.

- Beskriva administreringsvägarna samt de biofarmaceutiska förutsättningarna för läkemedelsupptag

- Redogöra för de faktorer som påverkar biotillgänglighet, effekt och säkerhet hos de olika läkemedelsformerna vid lokal och systemisk administrering av lågmolekylära och biologiska läkemedel

- Beskriva tillverkningsmetoder och redogöra för vanlig kvalitetsprövning som används vid tillverkning av läkemedelsberedningar

- Beskriva hur stabilitet av läkemedelsberedningar testas och hur hållbarhet för dessa bestäms samt redogöra för funktion och konstruktion av förpackningar och administreringshjälpmedel för läkemedel

- Arbeta med aseptisk tillverkning och beskriva hur sterila beredningar framställs och kvalitetsprövas

- Självständigt genomföra och dokumentera tillverkning av extemporeläkemedel

- Identifiera och lösa galeniska frågeställningar relevanta vid arbete på apotek och i klinik, samt diskutera dessa muntligt och skriftligt.

Innehåll

Under kursen studeras hur läkemedelsberedningar är uppbyggda med avseende på ingående aktiv substans och hjälpämnen. En särskild fördjupning görs i de fysikaliska system som är relevanta för halvfasta och flytande beredningar där tillämpningar av reologi och yt- och kolloidkemi är viktiga. Faktorer som påverkar kemisk, fysikalisk och biologisk stabilitet vid lagerhållning av läkemedel beskrivs och diskuteras.

Vidare diskuteras viktiga egenskaper hos beredningsformer som påverkar administrering, frisättning och tillverkning av läkemedel. De speciella förutsättningar som gäller för beredning av proteinläkemedel i lösning diskuteras i dessa sammanhang liksom biofarmaceutiska aspekter. Absorptionsmekanismer och administreringsvägarnas fysiologibeskrivs och diskuteras i förhållande till val av beredningsformer och utformning av läkemedelsberedningar.

Centrala farmaceutiska begrepp och nomenklatur av läkemedelsformer enligt den Europeiska farmakopén gås igenom. Grundläggande aspekter kring kvalitetssäkring och ”Good Manufacuring Practice” (GMP) presenteras, vilka utgör grunden för vidare studier i regulatoriska krav och kvalitetssäkring. Begreppen bioekvivalens och generika beskrivs i detta sammanhang liksom tillverkning av tabletter.

Genom individuella praktiska moment kommer tillverkning av extemporeläkemedel och aseptisk beredning att tränas och examineras. Genom gruppövningar ges kursdeltagarna tillfälle att diskutera och lösa galeniska problemställningar som är hämtade från verksamheter på apotek och i klinik.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, laborationer samt gruppövningar. Obligatoriska moment: Kursstart, obligatoriska föreläsningar, laborationer, gruppövningar och redovisningstillfällen.

Examination

Laborationer examineras individuellt (extemporeberedning) och gruppvis (aseptisk beredning) genom praktiska prov samt skriftlig redovisning av dokumentation. Förmåga att lösa galeniska frågeställningar relevanta vid arbete på apotek och klinik examineras muntligt och skriftligt i grupp. Skriftligt prov sker i slutet av kursen. För godkänd kurs krävs förutom godkänt skriftligt prov (provkod, 5 hp) och godkända laborationer även närvaro och aktivitet på övriga obligatoriska moment (provkod, 2 hp). Möjlighet att komplettera icke godkända obligatoriska moment kan beredas tidigast vid nästa kurstillfälle och endast i mån av plats.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t. ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Varje student har rätt till sammanlagt sex provtillfällen, dvs. ett prov och fem omprov.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i samma examen som [3FG600, Galenisk farmaci, 16,5 hp] på grund av överlapp.

Övergångsbestämmelser

Ev. särskilda bestämmelser för vad som gäller när kursen upphör att ges eller förändras.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin