Logopedi vid strukturella avvikelser i huvud-halsregionen

6 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3LG018

Kod
3LG018
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Logopedi A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för logopedprogrammet, 20 september 2018
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Behörighetskrav

Programmets uppläggning bygger på progression och att kurserna läses i turordning enligt studieplan.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten

Del 1, 3 hp (Läpp-käk-gomspalt)

  • kunna redogöra för läpp-, käk och gomspalt och dess inverkan på tal och ätande
  • känna till olika test och undersökningsmetoder vid läpp-, käk och gomspalt
  • kunna motivera förslag på åtgärder vid avvikande tal
  • översiktligt kunna beskriva ortodontisk och plastikkirurgisk behandling vid läpp-käk-gomspalt

Del 2, 3 hp (Huvud-halscancer)

  • känna till orsaker till huvud-halscancer.
  • översiktligt kunna beskriva medicinska utrednings- och behandlingsmetoder för huvud-halscancer.
  • ha kunskap om logopedisk bedömning av tal, röst och sväljning vid huvud-halscancer.
  • vara väl förtrogen med logopedisk behandling samt kunna argumentera för val av behandling utifrån kunskaper om hur en förändrad anatomi, fysiologi och neurologi vid behandling med strålning, kirurgi och/eller cellgifter påverkar tal, röst och sväljning.
  • kunna redogöra för olika metoder för röstbildning hos laryngektomerade och ha kunskaper om för- och nackdelar med de olika metoderna.Kunna planera ett logopediskt preoperativt samtal

Innehåll

Kursen består av två delar; LKG samt huvud-halscancer. Kursen bygger på och fördjupar tidigare kunskaper om tal- och röstorganets anatomi, fysiologi och neurologi. Samt om kunskaper om normal samt avvikande tal, röst och sväljning.

Läpp- käk- gomspalt, 3 hp

Studenten förvärvar under kursen en översikt över den odontologiska och plastikkirurgiska behandlingen vid LKG. Vidare undervisas om embryologi. Studenten får fördjupad kunskap om gominsufficiens och artikulationsavvikelser och dess orsaker samt kunskap om behandlingsalternativ vid talavvikelser relaterade till gomspalt. Studenten får också lära sig om talutveckling hos barn med LKG samt får fördjupad kunskap om logopediska utredningsmetoder vid LKG. Studenten får också, i det interaktiva träningsverktyget PUMA, arbeta med att göra perceptuella bedömningar av tal vid LKG.

Huvud-halscancer, 3 hp

Studenten förvärvar under kursen en översikt över orsaker till huvud-halscancer samt den medicinska behandlingen av dessa tillstånd. Vidare undervisas de i hur behandlingen av huvud-halscancer påverkar röst, tal och sväljning, vilka alternativa möjligheter till röstbildning som finns samt utredning och behandling av artikulation, röst och sväljningssvårigheter. Studenterna får lära sig om metoder för röstbildning via röstventil, röstgenerator och matstrupstal. Studenterna får också demonstrationer av olika hjälpmedel som används hos dessa patientgrupper. I kursen ingår också patientmöten. Kursen avslutas med en examinerande falldiskussion.

Undervisning

Del1: Undervisningen ges i form av föreläsningar samt praktiska laborationer i verktyget PUMA. I kursen ingår också en dags auskultation på logopedmottagning.

Del 2: Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier. I kursen ingår också ett patientmöte.

Examination

Studenten visar resultat av sitt lärande genom examinerande moment. Examinationen är baserad på kursmålen och består för del 1 av kursen av deltagande i obligatoriska läraktiviteter inklusive en dags auskultation samt skriftlig examination.

För del 2 av kursen består examinationen av deltagande vid obligatoriska läraktiviteter samt en avslutande muntlig falldiskussion.

Specifika föreskrifter om examinerande moment och obligatoriska lärandeaktiviteter föreligger vid kursstart. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare. Innehållet i undervisningstillfällena kan utgöra grund för examination även i de fall undervisningstillfällena inte kräver obligatorisk närvaro.

För godkänd kurs krävs:

- godkänt resultat på alla obligatoriska undervisningsmoment

- godkänd tentamen

Student som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare fyra gånger (totalt fem tentamensprov). Om synnerliga skäl föreligger kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Studenten har rätt att på begäran byta examinator efter två underkända tentamina.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin