Kost, nutrition och folkhälsa
7,5 hp
Kursplan, Avancerad nivå, 3FV372
- Kod
- 3FV372
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Folkhälsovetenskap A1N
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G)
- Fastställd av
- Programkommittén för masterprogrammen vid medicinska fakulteten, 12 september 2018
- Ansvarig institution
- Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Behörighetskrav
180 hp
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten
- kunna redogöra för om grundläggande näringslära, energiomsättning och metoder för bestämning av kroppssammansättning
- kunna redogöra för bakomliggande bestämningsfaktorer som styr matintag och matvanor
- kunna redogöra för näringsrekommendationer och deras vetenskapliga bakgrund
- kunna söka, sammanställa och värdera nutritionsforskning
- kunna värdera och kritiskt granska nutritionspåståenden
- kunna analysera folkhälsostrategier för nutrition
- kunna tillämpa, analysera och sammanställa kostrekommendationer för riskgrupper för att förebygga ohälsa
Innehåll
- Näringslära och energiomsättning
- Kroppssammansättning och näringsstatus
- Näringsrekommendationer och dess bakgrund
- Nutritionsepidemiologi
- Aptitreglering och bestämningsfaktorer för matintag och matvanor
- Folkhälsonutrition på nätet
- Folkhälsostrategier för nutrition
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.
Examination
Muntliga och skriftliga redovisningar . Som betygsgrader används godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla inlämningsuppgifter bedömts som godkända, samt att studenten uppfyllt kriterier för deltagande i seminarium, gruppövningar och muntliga redovisningar.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter 3FV271 Kost, nutrition och folkhälsa.