Idéer om natur och människa i ett historiskt perspektiv

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV039

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV039
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 12 november 2018
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår som en introduktionskurs i masterprogrammet i miljöhistoria, men är öppen för studenter från andra masterprogram eller med en fil kand-examen. Studenterna kommer inom ramen för kursen att kunna välja specifika teman att specialisera sig på och kommer att arbeta individuellt eller i grupper med olika tidsperioder eller underteman.

Kursen ges på engelska.

Behörighetskrav

Kandidatexamen i historisk-filosofiska ämnesområden, samhällsvetenskap, teknik/naturvetenskap

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • redogöra för centrala idéer om natur och människa i ett historiskt perspektiv,
  • exemplifiera hur natursyn påverkar samhälle, kulturyttringar och samhällsplanering,
  • exemplifiera hur synen på människa och natur influerar förvaltning av naturresurser, miljövård, teknologi och forskning,
  • redogöra för och kritiskt analysera huvuddragen i globala konventioner om förvaltning av naturresurser, hållbar utveckling och miljö- och kulturmiljövård,
  • kritiskt analysera hur media och olika intressegrupper skapar och formar debatter kring miljö, kulturarv och samhällsutveckling i ett historiskt perspektiv.

Innehåll

Kursen introducerar studenten till hur idéer och representationer av natur och människa påverkat och samverkat med samhälle och miljö. Utifrån ett antal fallstudier, textseminarier och exkursioner diskuteras relationen mellan natur, kultur och människa i ett historiskt och globalt perspektiv. Vi utgår ifrån gestaltningar av relationen natur och kultur och tar också upp naturens musealisering.

Kursen tar upp ett flertal frågor som:

  • idéer om natur och människa i ett historiskt perspektiv,
  • hur natur och människa historiskt har definierats och problematiserats i olika musei- och utställningssammanhang,
  • aktuella regelverk, konventioner och utredningar om naturresurser, kulturarv och miljövård samt deras samhälleliga och historiska kontext,
  • medieringen av sambandet mellan natur, kultur och människa,
  • olika intressegruppers förhållningssätt och uppfattningar om relationen mellan natur och människa,
  • dystopiska berättelser och representationer samt fantasymiljöers betydelse för vår uppfattning om natur och människa.

Undervisning

Kursen är tvärvetenskaplig och vänder sig till studenter från flera discipliner. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och exkursioner med fokus på specifika teman med utgångspunkt i fallstudier samt obligatorisk litteratur. Aktivt deltagande i seminarier förväntas.

Kursen är avsedd för alla studenter som planerar att arbeta med kulturarvsfrågor, miljöfrågor, naturvård, kulturmiljövård och konventioner. Den är också lämplig för studenter som avser att arbeta på museer, med utställningar eller publikt arbete såsom media och marknadsföring.

Examination

Examination sker genom deltagande i seminarier och genom skriftliga uppgifter. Betyg kommer att ges i enlighet med det svenska betygssystemet. Följande betyg kommer att användas: Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin