Idrottsmedicin och idrottsrehabilitering

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3PT006

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3PT006
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Fysioterapi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för fysioterapeutprogrammet, 28 februari 2018
Ansvarig institution
Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Behörighetskrav

Minst 135 hp inom fysioterapeutprogrammet. För att läsa kursen som valbar kurs inom fysioterapeutprogrammet måste samtliga kurser i fysioterapi från tidigare terminer vara godkända. För att läsa kursen som en del av läkarprogrammet ska minst 112,5 hp inom läkarprogrammet vara godkända. Behörighet har även legitimerade fysioterapeuter (minst 120 hp grundutbildning) och läkare.

Kunskaper krävs för alla i anatomi, fysiologi och ortopedi. I mån av plats och efter individuell prövning även öppen för t.ex. idrottslärare, sjuksköterskor och ortopedingenjörer.

Mål

Kursen avser att ge fördjupade kunskaper i medicinska ämnesområden relaterade till motion och idrottsutövning. Kursen ska ge kunskaper i att förebygga, undersöka och rehabilitera motions- och idrottsrelaterade skador hos barn och vuxna utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Vidare ska kursen ge förmåga att värdera, sammanställa och förmedla vetenskaplig litteratur inom idrottsmedicin och idrottsrehabilitering.

Efter genomgången kurs ska den studerande ha:

  1. Övergripande förståelse om näringsintagets betydelse vid idrottsutövning.
  2. Fördjupade kunskaper i funktionell anatomi, träningslära, idrottstraumatologi och idrottsrehabilitering.
  3. Fördjupade kunskaper om utvärderingsmetoder och utvärderingsinstrument lämpade för motions- och idrottsrelaterad rehabilitering.
  4. Beskriva principer för preventivt arbete gällande motions- och idrottsrelaterade skador samt med stöd av forskning redogöra för och motivera prevention av en specifik motions- eller idrottsskada.
  5. Utifrån ett biopsykosocialt synsätt beskriva och motivera adekvat undersökning och behandling vid olika typer av motions- och idrottsrelaterade skador.
  6. Visa förmåga att söka, samla och kritiskt granska information gällande ett medicinskt ämnesområde relaterat till motion och idrottsutövning.
  7. Visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för resultat av specifika frågeställningar gällande ett medicinskt ämnesområde med anknytning till motion och idrottsutövning.

Innehåll

Idrottstraumatologi och överbelastningsrelaterade skador

Träningsfysiologi och träningslära

Undersökning av idrotts- och motionsrelaterade skador

Rehabilitering av personer med idrotts- och motionsrelaterade skador

Prevention av idrottsrelaterade skador

Kostens betydelse vid idrottsutövning

Återhämtningens betydelse för fysisk och psykisk prestation

Beteendemedicin inom motion och idrott

Doping

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar och praktiska demonstrationer och via aktuell studieplattform.

Examination

För godkänd kurs krävs:

Närvaro vid fem av sju kurstillfällen

Godkänd skriftlig examination (mål 1-5)

Godkänd fördjupningsuppgift (mål 6-7)

Godkänd muntlig framställan av fördjupningsuppgift vid ett seminarium (Mål 6)

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle. Den studerande har rätt att på begäran byta examinator efter två underkända tentamina.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin