Hjärnan, tankar och känslor

10 hp

Kursplan, Grundnivå, 1BG427

Kod
1BG427
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 30 augusti 2018
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Biologi, 80 hp motsvarande basblocket i biologi inom Kandidatprogrammet i biologi

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • förklara och använda nyckelbegrepp inom kognitiv neurovetenskap samt inom molekylär och cellulär kognition.
  • redogöra för olika experimentella strategier och djurmodeller som används för att undersöka de biologiska processer som är involverade i kognitiva egenskaper.
  • presentera och diskutera frågor som rör samspelet mellan gener, molekyler och neuronala system och hur dessa påverkar människor och djurs kognitiva egenskaper.

Innehåll

Kursen behandlar hjärnregioner, neuronala nätverk, celler och molekyler som är involverade i individers medvetna och omedvetna bild av och interaktioner med den värld som finns omkring oss och inom oss. In vitro, in vivo och in silico tekniker/modeller som används för att studera kognition presenteras. Specifika punkter som tas upp är:

  • Kognition, hjärnan, cellulära nätverk och hjärnceller.
  • Teorin bakom sociala och icke-sociala kognitiva funktioner, så som språk, kommunikation, medvetenhet, sinnesperception, minne, inlärning, problemlösning och känslor.
  • Tekniker för att studera den kognitiva hjärnan genom avbildning eller via mätning av elektriska egenskaper hos biologiska celler och vävnader, så som fMRI, EEG och elektrofysiologi.
  • Datamodellering av den kognitiva hjärnan.
  • Djurmodeller, som t.ex. gnagare, zebrafisk och bananfluga, som används för funktionella studier av gener och molekyler involverade i kognition.

Undervisning

Föreläsningar och workshop. Vid workshopen redovisar och diskuterar studenten vetenskapliga artiklar. Artiklarna delas ut vid föreläsningstillfällena och reflekterar de kognitiva vetenskapliga fält som finns representerat i kursinnehållet.

Examination

Delkurser: Teori 5 hp; föreläsningsfrågor 3 hp; workshop 2 hp. Teoridelen examineras genom skriftlig hemtentamen med tillgång till kurslitteratur. För godkända föreläsningsfrågor fordras skriftlig inlämning inför varje nytt föreläsningstillfälle. För godkänd workshop fordras att studenten presenterar innehållet i och initierar diskussionen av en vetenskaplig artikel samt redovisar en lista med nyckelkoncept som behandlats under kursen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin