Istid-nutid-istid

10 hp

Kursplan, Grundnivå, 1KG003

Kod
1KG003
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Geovetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 30 augusti 2018
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

30 hp geovetenskap alternativt 60 hp biologi eller arkeologi eller kulturgeografi eller geografi.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för Nordens klimat- och vegetationsutveckling under sen Kvartär tid,
  • beskriva processer som styr en istidscykel,
  • redogöra för olika perioder av vegetationsförändring under speciellt de senaste 10 000 åren (Holocena perioden), vad som utmärker denna utveckling och hur detta återspeglas i faunan och floran,
  • redogöra för antropogen påverkan under den Holocena perioden och interaktionen mellan miljö och människa,
  • identifiera naturmiljöer som återspeglar denna utveckling och hur dagens miljö är ett resultat av naturliga och antropogena processer under den Holocena utvecklingen.

Innehåll

Den senkvartära klimat- och miljöutvecklingen, speciellt under de senaste 10 000 åren (Holocena perioden) från den senaste inlandsisens avsmältning (Weichsel) och utveckling fram till nutid. Även de mer utpräglade geologiska processer som sker i och med övergången från en istid via en mellanistid till en ny istid och i det perspektivet förloppen i tidigare istidscykler. Ett utpräglat utvecklingsperspektiv i landskapet, baserat på klimatet, vegetationens och faunans förändring, men likaledes viktigt är människans växande roll och inverkan i sammanhanget fram till idag och i framtiden. En viktig är att studera idag existerande miljöer som är en återspegling av tidigare stadier under 10 000 år av utveckling och utnyttja dessa till en ökad förståelse av förändringsprocessen. Det ingår även att förstå interaktionen mellan människa och natur under denna utveckling och hur detta återspeglas och påverkar den miljö vi lever i idag.

Undervisning

Föreläsningar, fältkurser, övningar och laborationer. Deltagande i fältkurser, övningar och laborationer är obligatoriskt.

Examination

Kursen examineras genom tentamen på kurslitteraturen, som anordnas under kursens gång eller vid slutet av kursen samt skriftlig och muntlig redovisning av valt projektområde. För godkänt på kursen fordras att både tentamina och projektarbetet redovisats och godkänts.

Examinationen är uppdelad på tentamen 7 hp och valt projektområde 3 hp.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin