Tillämpad apoteksfarmaci

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FS008

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FS008
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk vetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 11 juni 2019
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Allmänt

Kursen ingår i receptarieprogrammet.

Behörighetskrav

Samtliga obligatoriska kurser inom receptarieprogrammet ska vara godkända och resultatet ska vara inrapporterat senast 7 dagar innan kursstart. Specialiseringskurs och fördjupningsprojekt ska vara genomgångna.

Mål

Studenten ska efter avslutad kurs kunna:

  • självständigt utföra receptexpeditioner, bedöma korrekthet i förskrivarens ordination samt tillämpa gällande författningar inom ramen för öppenvårdsfarmci
  • tillämpa kunskaper om egenvård och livsstilsfaktorers påverkan på hälsan genom individuellt anpassad rådgivning samt behärska gränsdragningen mellan egenvård och hänvisning till sjukvården
  • kommunicera med läkemedelsanvändaren med ett professionellt och empatisk förhållningssätt
  • ge evidensbaserad och individanpassad information och rådgivning till läkemedelsanvändaren
  • i dialog med läkemedelsanvändaren identifiera läkemedelrelaterade problemställningar
  • söka, värdera och kritiskt tolka relevant information för att kunna analysera och ge förslag på åtgärder vid läkemedelsrelaterade problemställningar för enskilda läkemedelanvändare
  • visa föråga till samarbete med de olika yrkekategorierna på apotek och andra professioner inom hälso-sjukvård
  • fatta professionella beslut utifrån hälso- och sjukvårdens etiska principer inklusive farmaceuters etiska riktlinjer
  • reflektera över receptariens yrkesroll och vad legitimationen innebär samt apotekens roll inom hälso- och sjukvårdsområdet
  • fatta professionella beslut för att bidra till en korrekt och säker läkemedelsanvändning samt kunna motivera dessa
  • visa på självkännedom kring den egna kompetensen och genom reflektion identifiera förbättringsområden för sin egen professionella roll

Innehåll

Kursen består av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med farmaceutisk arbete på apotek. Studenten ska tillämpa sina teoretiska farmaceutiska kunskaper för att kunna verka för en rationell, ändamålsenlig och säker läkemedelsanvändning i expeditions-, informations-och rådgivningsarbetet.

Studenten ska genom kundmöten i apoteksdriften på ett korrekt sätt expediera läkemedel samt ge råd och individanpassad information inom de områden som rör apotekets verksamhet såsom receptbelagda läkemedel, egenvårdsbehandling, regelverk och rutiner. I kursen ingår det också att kunna samarbeta och kommunicera med kollegor på apoteket och annan personal inom hälso- och sjukvården, med syftet att tillsammans bidra till bästa möjliga läkemedelsanvändning.

Under kursen ska studenten skaffa sig en förståelse och attityd för vad arbetet inom ett legitimationsyrke innebär. Studenten ska under kursen tränas i fatta egna välgrundade beslut inom öppenvårdapotekets verksamhet, arbeta med ett professionellt- och empatisk förhållningssätt samt att göra etisk bedömningar i mötet med såväl recept- och egenvårdskunder så som mötet med kollegor på apoteket och övrig hälso- och sjukvårdpersonal.

Undervisning

Undervisning sker i form av VFU på de apotek som farmeceutisk fakulteten fastställt i samråd med praktikgivare (apotekskedja). Placering sker vanligtvis på apotek som ligger på andra orter i Sverige än där universitetet ligger. På samtliga apotek finns det en leg apotekare alt. leg receptarie med arbetslivserfarenhet som är utbildad handledare för studenten.

Unidervisningen sker i forma av lärande genom deltagande i det dagliga arbetet på apoteket. Dessutom ingår föreläsninga, seminarier samt reflektionsuppgifter.

Obligatoriska moment: Kursstart och kursavslutning vid universitetet. Den studerande skall däremellan delta i den verksamhetsförlagda utbildningen på apoteket. Deltagande vid gruppdiskussioner samt inlämningar av refektionsuppgifter.

Sjukfrånvaro i större utsträckning kan medföra förlängning av praktikperioden. Perioden för verksamhetsförlagd utbildning kan innebära avsteg från universitetsta förädrapolicy.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt deltagande i arbetet på apoteket (13,5 hp), närvaro och aktivt deltagande på obligatoriska moment vid universitetet (1 hp) samt godkända reflektionsuppgifter (0,5 hp).

Studerande som underkänts i de praktiska momenten får göra om denna del endast en gång. Ansökan om förnyat kursdeltagande görs hos Institutionen för farmaci som ger studenten placering enligt gällande rutiner för praktiplacering.

Studenten har rätt att byta examinator redan efter första provtillfället. Begäran om nu examinator ställs till farmaceutiska fakultetens grundutbildningskommitté.

En student kan komma att underkännas på kursen i förtid, något som också leder till att studenten ska lämna praktikplatsen. Orsaker till beslut om underkännande i förtid är grov oskicklighet, att fortsatt deltagande i kursen innebär en påtaglig risk för att studenten kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom.

Om särskilda skäl finns får examinatorn göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd till universitetes samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin