Introduktion till vattenteknik

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1HY200

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1HY200
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Vattenteknik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 25 februari 2020
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp inklusive 90 hp teknik, 10 hp fysik inklusive mekanik och elektromagnetism, 20 hp kemi inklusive allmän kemi, analytisk kemi och fysikalisk kemi samt 20 hp matematik inklusive envariabelanalys och linjär algebra. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • använda kontrollvolymsbegreppet för att härleda förenklade endimensionella former av ekvationer som beskriver bevarandet av massa, rörelsemängd och energi,
  • beräkna konvektiv och lokal acceleration samt tillämpa Bernoullis ekvation för att lösa tryck- och hastighetsfördelning i ett strömningsfält,
  • använda begreppen laminärt och turbulent flöde, beräkna hastighetsfördelning och flöde i rör med förgreningar och i naturliga respektive byggda öppna kanaler vid stationär strömning,
  • lösa problem med varierad strömning i öppna kanaler med hjälp av begreppet specifik energi,
  • beskriva de processer som kontinuerligt förändrar jorden, inklusive vattnets kretslopp,
  • redogöra för bildning och tillgång på vattenresurser samt nuvarande metoder för vattenresursförvaltning,
  • undersöka samhälleliga och etiska aspekter med avseende på vattenresurser och vattenteknik,
  • muntligt och skriftligt redovisa projektarbeten inom vattenteknik.

Innehåll

Fluidmekanik, vätskor i jämvikt (hydrostatik), bevarandeprinciper i kontinuum mekanik, kontrollvolymkoncept, Euler- och Lagrangemetoder, energi, impuls- och kontinuitetsekvationerna, Eulers och Bernoullis ekvationer, förhållandet mellan spänning och töjningshastighet, differentiell analys av vätskors rörelse, likhetsanalys, laminär och turbulent strömning, gränsskikt, likformig och olikformig strömning i öppna och slutna system (vattendrags- och rörströmning). Laborationer om energifördelning och förluster i slutna hydrauliska system, samt strömmande och stråkande strömning i öppna vattendrag. Datorsimulering i fluidmekanik.

Grundläggande hydrologi och exogena processer (t.ex. vittring, erosion, massrörelse). Vattenresursförvaltning. Påverkan av klimatförändring på vattenresurser samt klimatadaption. Vattenteknik i samhället, vattensystem i urbana miljöer och en inledning till digitalisering i vattensektorn.

Rapportskrivning och presentationsmetoder. Metoder för grupparbete och projektledning. Lika villkor. Etik i ingenjörsyrket.

Undervisning

Föreläsningar, seminarier, övningar, studiebesök, laborationer, projektarbete, rapportskrivning.

Examination

Skriftlig tentamen i fluidmekanik (4 hp). Skriftlig tentamen i hydrologi och vattenresursförvaltning (3 hp). Seminarier, övningar och laborationsrapporter (5 hp). Projektrapporter (3 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin