Dystopier och undergångsberättelser

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LV088

Kod
5LV088
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 25 maj 2020
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Allmänt

Kursansvarig institution är Litteraturvetenskapliga institutionen.

Kursen är en fristående kurs på grundnivå, som även kan inräknas som valfri kurs i Litteraturvetenskap C samt inom ramen för Svenska 4.

Behörighetskrav

60 hp i ett ämne

Mål

Kursen syftar till att belysa den dystopiska litteraturen samt de apokalyptiska och postapokalyptiska undergångsberättelserna ur ett historiskt, samtidspolitiskt, estetiskt och bokmarknadsmässigt perspektiv. Kursen behandlar deras framväxt och särprägel som genrer och rymmer texter av både kanoniserade författare och författare med mer populärlitterär prägel, med särskilt fokus på det anglosaxiska och det svenska språkområdet.

Efter genomgången kurs förväntas den studerande

* ha kännedom om de dystopiska, apokalyptiska och postapokalyptiska genrernas framväxt och spridning i olika delar av det litterära systemet

* kunna analysera berättarteknik, retorik, strukturer och återkommande inslag inom dessa genrer samt hur de kan uppträda i andra medier som film, tv-serier, datorspel och grafiska romaner

* ha god kännedom om några av dessa genrers klassiker och mest kända moderna uttryck

* kritiskt kunna diskutera dystopiers och undergångsberättelsers allegoriska betydelser och historisk-politiska kontext (inklusive att anlägga bl.a. genus- och klassperspektiv på texterna)

Innehåll

Varje seminarium behandlar ett tema, en period eller en inriktning inom ämnesområdet såsom exempelvis: Den sekulära apokalyptiska och postapokalyptiska litteraturens franska och brittiska rötter under tidigt 1800-tal; de klassiska dystopierna 1920-1950; svenska dystopiska och postapokalyptiska klassiker; i väntan på undergången; livet i ruinerna; kön/genus och apokalyps, etc.

Undervisning

Seminarier i diskussionsform med inslag av översiktliga exposéer. I de fall den studerande avser att tentera kursen som läskurs diskuteras förslag till litteraturlista med examinator.

Kursen kan också ges på distans. Undervisningen är då nätbaserad och bygger på interaktion mellan medstudenter och mellan student och lärare.

Examination

Aktivt deltagande i seminarier. Fullgörande av en muntlig referatuppgift av t.ex. aktuell forskning samt en avslutande skriftlig examination som salsskrivning eller självständig hemskrivningsuppgift. Ges kursen som läskurs utgörs examinationen av såväl skriftliga uppgifter som en muntlig tentamen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Om kursen ges på distans sker examinationen i form av obligatoriska chattar (eller motsvarande) och skriftliga inlämningsuppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin