Öron-näsa-hals: anatomi, fysiologi och sjukdomar

3 hp

Kursplan, Grundnivå, 3ÖN002

Kod
3ÖN002
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för logopedprogrammet, 2 juni 2020
Ansvarig institution
Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Allmänt

Antagen till logopedprogrammet.

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: För denna kurs ges endast betyget G Godkänd eller U Underkänd

Behörighetskrav

För tillträde till högre termin får studenten ha högst 15 hp i rest från föregående terminer inom logopedprogrammet. Programmets uppläggning bygger på klar progression varför den studerande skall följa kurserna i tur och ordning.

Mål

Efter avslutad kurs skall studenten kunna redogöra för logopediskt relevant anatomi och fysiologi i öron-näsa-halsområdet.

Kunna redogöra för patofysiologi, förekomst, framträdande symtom, diagnostik samt förlopp och behandling av öron-, näs- och halssjukdomar med relevans för det logopediska yrkesområdet.

Innehåll

Efter avslutad kurs ska studenten ha kunskap och kännedom om följande, med relevans för det logopediska verksamhetsområdet:

  • Kunna beskriva och redogöra för relevant anatomi, fysiologi, neurologi gällande öra och hörsel, näsa, munhåla, svalg, esofagus och sväljning, larynx och röstproduktion, luftvägar och andning.
  • Känna till undersökningstekniker av näsa, svalg, larynx, luftvägar, och öra vilket innefattar hörselundersökning i olika åldrar.
  • Kunna beskriva och redogöra för sjukdomar i ytteröra, hörselgång och mellanöra med påverkan på hörsel, t ex sekretorisk mediaotit hos barn och basal tolkning av audiogram.
  • Kunna beskriva och redogöra för sjukdomar i munhåla och svalg, vilka påverkar röst och tal, t ex kort tungband, adenoid- och tonsillhypertrofi.
  • Känna till svalginfektioner, slemhinneförändringar, spottkörtlarnas sjukdomar, snarkning och sömnapné.
  • Kunna beskriva och redogöra för sjukdomar i hypofarynx och esofagus, som orsaker till sväljningssvårigheter.
  • Känna till sjukdomar i larynx och trachea med påverkan på röst eller andning t ex godartade förändringar i larynx eller trachea, larynx-cancer samt tillstånd med tracheostomi.
  • Känna till sjukdomar i näsa och bihålor, som påverkar lukt och andning, t ex kronisk inflammation och anatomiska avvikelser.
  • Ha genomgått egen obligatorisk stämbandsundersökning.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, fallseminarier och demonstrationer samt undersökning av studenternas egna stämband.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt resultat på samtliga obligatoriska moment samt godkänt tentamensprov. Skriftlig tentamen på teoretiska moment. Omtentamen kan vara skriftlig eller muntlig.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl föreligger kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s k blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

​Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin