Sociolingvistiska forskningsfält

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5SV230

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5SV230
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Skandinavistik A1N, Svenska A1N, Svenska som andraspråk A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 7 september 2020
Ansvarig institution
Institutionen för nordiska språk

Allmänt

Kursen är en fristående kurs som utgör en valfri del i studier på avancerad nivå och kan ingå som del i en master- eller magisterexamen.

Behörighetskrav

Uppfyllda krav för kandidatexamen inklusive 90 hp i ett språkvetenskapligt ämne. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • redogöra för sociolingvistikens utveckling i ett teoretiskt och vetenskapshistoriskt perspektiv
  • förklara och värdera centrala teorier, begrepp och metoder inom några av sociolingvistikens olika delområden
  • diskutera och värdera sociolingvistisk forskning i ett jämställdhets- och genusperspektiv
  • föreslå ett teoretiskt och metodologiskt relevant forskningsupplägg som anknyter till något av kursens olika teman och presentera detta i ett PM.

Innehåll

Kursen syftar till att ge breddade och fördjupade kunskaper om sociolingvistikens skilda verksamhetsområden. I första hand studeras nutida språkförhållanden, men även diakrona aspekter anläggs. Kursen behandlar begrepp, teorier och metoder inom sociolingvistikens olika områden. Samspelet mellan samhälleliga och språkliga förändringar studeras, varvid även genusmässiga och regionala aspekter berörs, och det nordiska perspektivet beaktas. I samråd med examinator väljer kursdeltagarna en aktuell doktorsavhandling eller annan vetenskaplig text inom kursens ämnesområden för specialstudium.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarieövningar. Obligatoriska moment förekommer. Studenterna deltar aktivt genom att läsa, presentera och kritiskt granska forskningsartiklar och avhandlingstexter inom området.

Examination

Fullgörande av individuella och/eller gruppuppgifter under kursens gång och skriftligt eller muntligt prov vid kursens slut. Som betyg används något av uttrycken väl godkänd, godkänd och underkänd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

För student som ej godkänts i ordinarie prov anordnas ett nytt provtillfälle inom rimlig tid efter det första. En student som underkänts i visst prov två gånger har efter hänvändelse till prefekten möjlighet att på egen begäran byta examinator eller examinationsform.

Övriga föreskrifter

Beroende på tidigare studiegång kan kursdeltagare redan ha inhämtat delar av kurslitteraturen. Lämplig ersättningslitteratur anvisas då av examinator.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin