Mat, marknad och ledarskap II
Kursplan, Grundnivå, 2HK082
- Kod
- 2HK082
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kostvetenskap G2F
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 5 maj 2021
- Ansvarig institution
- Institutionen för kostvetenskap
Allmänt
Kursen utgörs till stor del av en verksamhetsförlagd utbildning och ges på heltid för studenter som följer Kostvetarprogrammet, 180 hp. Studerande som underkänts på verksamhetsförlagd del av kurs erbjuds endast möjlighet till förnyad examination vid ett ytterligare tilltillfälle.
Behörighetskrav
Kostvetenskap A: Nutrition (30 hp), Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap (30 hp), Mat, marknad och ledarskap I (15 hp), Sensorik och produktutveckling (15 hp) samt genomgången Nutrition och folkhälsa (15 hp).
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- översiktligt redogöra för lagar och regler inom arbetsrätt och arbetsmiljö.
- diskutera och värdera ledarskapets betydelse och chefsrollen i relation till styrning, organisation och arbetssätt.
- redogöra för den aktuella verksamhetens styrning, organisation och arbetssätt.
- argumentera för utvecklingsmöjligheter i aktuell verksamhet samt reflektera kring konsekvenser av föreslagna förändringar.
- tillämpa kunskaper som erhållits under utbildningen i aktuell verksamhet.
Innehåll
I kursen tillämpar, integrerar och utvecklar studenten den professionella rollen inom verksamheter som kräver kostkompetens genom praktik på en arbetsplats. Studenten ges tillfälle att tillämpa teoretiska kunskaper och andra färdigheter i arbetslivet, i en verksamhet godkänd av kursansvarig lärare. Kunskap tillämpas dels inom befintlig daglig verksamhet, dels genom det självständiga projektarbete som studenten genomför i verksamheten.
Undervisning
Kursen inleds med en teoretisk bas kring arbetsrätt, chefs- och ledarskap, organisation och arbetsmiljöfrågor om cirka två veckor. Därefter inleds den verksamhetsförlagda utbildningen på respektive praktikplats. Under den perioden ska studenten dels följa den dagliga verksamheten och själv söka kunskap inom olika områden dels genomföra ett självständigt arbete. Under den verksamhetsförlagda utbildningen finns handledning inom respektive verksamhet. Kursen avslutas med redovisningar av olika former på institutionen.
Examination
Aktiv närvaro vid den anvisade placeringen krävs för att få godkänt på kursen. Dessutom krävs att den studerande redovisar obligatoriska moment muntligt och skriftligt. Som betygsgrader används godkänd och underkänd. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Övriga föreskrifter
Vid kursstarten ska betygsättande lärare alternativt läraren/lärarlaget fastställa vilken undervisning som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt ska läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment ska genomföras. Vidare ska kriterier för olika betygsgrader anges.