Genus, natur och vetenskap

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5GN034

Kod
5GN034
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Genusvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 14 mars 2021
Ansvarig institution
Centrum för genusvetenskap

Allmänt

Centrum för genusvetenskap ansvarar för kursen. Kursen är en obligatorisk del av masterprogrammet i humaniora, inriktning genusvetenskap. Programstudenter ges prioritet att läsa kursen.

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

- Självständigt identifiera, diskutera och kritiskt relatera till olika teoretiska debatter inom fältet vetenskapsstudier.

- Koppla genusvetenskapliga teorier till debatter kring natur och vetenskaplig kunskap.

- Identifiera och problematisera hur makt opererar inom diskussioner om naturvetenskap och teknik.

- Aktivt delta i seminariediskussioner samt skriftligen och muntligen presentera argument på det självständiga och kritiska sätt som förväntas på avancerad nivå

Innehåll

Med tanke på det inflytande vetenskapen och olika berättelser om "naturen" har i samhället är det nödvändigt att undersöka dels hur föreställningar om natur och vetenskaplig kunskap produceras, dels att kritiskt granska det som produceras i den vetenskapliga kunskapsprocessen. Kursens huvudfokus är att undersöka hur makt fungerar och opererar i olika konstruktioner av "vetenskap" och "natur". Kursen tar sin utgångspunkt i att vetenskap och natur inte är givna ting eller begrepp utan föremål för sociala processer och kulturella normer. Det är därför nödvändigt att undersöka hur sociala och kulturella värden påverkar vetenskapliga traditioner, hur vetenskaplig kunskap produceras, och konsekvenserna av vad som produceras genom olika vetenskapliga metoder och teorier. Med hjälp av tvärvetenskapliga genusstudier och feministiska teorier och angreppssätt introducerar kursen studenterna till en rad historiska och samtida debatter om konstruktionen av natur och vetenskaplig kunskap och dess konsekvenser. Studenter uppmuntras sedan att granska, problematisera och tillämpa dessa perspektiv i förhållande till varandra såväl som på olika samtida frågor.

Undervisning

Undervisningen sker genom föreläsningar och/eller seminarier.

Examination

Examinationen omfattar aktivt deltagande i seminarier; studentledda seminarier; och en skriftlig inlämningsuppgift på ett av kursens teman, samt deltagande i de obligatoriska seminarierna. Alla uppsatser kommer att genomgå en plagiatkontroll.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin