Empirisk-praktisk fördjupningskurs II

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RA102

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RA102
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 16 februari 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i Masterprogram i teologi och religionsvetenskap.

Behörighetskrav

Empirisk-praktisk ämnes- och metodkurs, 15 hp, samt Empirisk-praktisk fördjupningskurs I, 15 hp eller D1- och D2-kurs i ett religionsvetenskapligt ämnesområde eller motsvarande

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • självständigt identifiera relevanta forskningsfrågor med anknytning till aktuell forskning inom inriktningen,
  • kritiskt reflektera över tillämpning av teorier, metoder, vetenskapliga argument och slutsatser inom aktuell forskning,
  • självständigt och systematiskt presentera en översikt av utvecklingen inom något forskningsområde inom inriktningen,
  • självständigt delta i det vetenskapliga samtalet inom något forskningsområde inom inriktningen.

Innehåll

Kursen ger möjlighet till fördjupade kunskaper om aktuell forskning inom empirisk-praktiska studier av religion och teologi. Studenten väljer två delkurser om 7,5 hp.

Valbara delkurser

Religionsociologi: 

Religionens återkomst? Religiös, social och kulturell förändring i samtiden, 7,5 hp

Delkursen introducerar teorier som syftar till att beskriva samtida religiös förändring genom begrepp som det post-sekulära samhället, religionens nya synlighet, religiös och kulturell mångfald och komplexitet i uttryck för existentiell mening. Dessa teorier och begrepp kontextualiseras som efterföljare till och reaktioner på klassiska sekulariserings- och meningskapande teorier och prövas i relation till empiriska studier om religion i samtiden. Kursen tränar färdighet att förstå och diskutera övergripande teorier om religiös förändring och att tillämpa dem för analys av empiriskt material.

Praktisk teologi: 

Att studera kristen kyrka i praktiken 7,5 hp

Delkursen ger en teoretisk och metodisk fördjupning inom två centrala praktisk-teologiska fält, nämligen Ecklesiologi och etnografi och Teologisk aktionsforskning. Delkursen ger en orientering om framväxten av dessa fält, liksom om deras grundläggande kunskapsteoretiska, metodologiska och teologiska förutsättningar. I delkursen ingår studier av teorier och metoder inom fälten i kombination med exempel på tillämpade studier av kyrkliga praktiker.

Religionsdidaktik:

Lärande om religion i historia och nutid 7,5 hp (tillsammans med historisk inriktning)

Delkursen behandlar övergripande perspektiv på religion och lärande, vilket innefattar utbildningsvetenskapliga och religionsdidaktiska perspektiv och dess förutsättningar i olika typer av sammanhang (exempelvis samfund och skola) i historia och nutid. På kursen diskuteras olika perspektiv på mål, syften, förutsättningar och metoder för icke-konfessionell och konfessionell religionsundervisning, samt möjligheten till dialog och lärande mellan olika typer av religionsundervisning. Kursen ger möjlighet till en mindre individuell fördjupningsuppgift i något tema som behandlas på kursen.

Individuell fördjupningskurs, 7,5 hp

Studenter väljer en av delkurserna som specificeras i Empirisk-praktisk fördjupningskurs III eller en individuellt fördjupningskurs sammansatt i samråd med betygsättande lärare.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsning och/eller seminarier. Seminarierna är obligatoriska. Undervisningstillfällen kan komma att genomföras på engelska.

Vid ett mycket litet studentantal kan angivna undervisningsformer komma att ändras till självstudier.

Examination

Varje delkurs examineras genom PM (5 hp) och muntlig presentation (2,5 hp).

Samtliga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin