Praktikkurs i mänskliga rättigheter

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT597

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT597
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Mänskliga rättigheter A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 16 februari 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i masterprogrammet i mänskliga rättigheter, 120 hp.

Behörighetskrav

45 hp inom Masterprogram i mänskliga rättigheter

Mål

Kursens mål är att studenten ska förvärva kunskaper om hur frågor om mänskliga rättigheter aktualiseras i de verksamheter som bedrivs i skilda samhällssfärer och hur dessa frågor kan hanteras med hänsyn till verksamhetens interna och externa mål. Studenten skall uppöva förmåga att både självständigt och i samarbete med andra föreslå och genomföra åtgärder som syftar till att i ett konkret sammanhang förbättra skyddet av de mänskliga rättigheterna.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna

  • med hög grad av självständighet identifiera och formulera sådana problem som gäller konkreta utmaningar som berör skyddet av de mänskliga rättigheterna i olika miljöer i Sverige eller internationellt
  • med hög grad av självständighet analysera skilda verksamheters praktik och tillämpa ett människorättsperspektiv i analysen
  • identifiera eventuella hinder för att målen kring mänskliga rättigheter skall uppnås inom verksamheten
  • självständigt formulera och argumentera för ett ställningstagande gällande hur skyddet för de mänskliga rättigheterna kan stärkas i den aktuella miljön
  • visa förmåga att samarbeta med andra och hitta lämpliga kommunikativa strategier för att realisera de mål kring mänskliga rättigheter som gäller i den aktuella verksamheten

Innehåll

Inom ramen för denna kurs genomför varje student en relevant undersökning i en svensk eller internationell miljö. Detta sker genom praktiktjänstgöring i en organisation, ett företag eller vid en myndighet som arbetar med frågor om mänskliga rättigheter. Den valda praktiktjänstgöringen kan relateras till det ämne som sedan skall behandlas i examensarbetet.

Undervisning

Undervisningen består av ett gemensamt obligatoriskt introduktionsmoment som leds av kursansvarig lärare. Vidare genomför varje student en avgränsad uppgift inom ramen för sin praktik.

Kursen avslutas med ett antal gemensamma seminarier där studenterna presenterar sina rapporter från sin praktiktjänstgöring.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

För fullgjord kurs krävs närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro från seminarier kompenseras genom kompletteringsuppgift som beslutas av kursansvarig lärare. Vid frånvaro på mer än 75 % krävs synnerliga skäl för att slutbetyg på kursen ska kunna ges.

Examination

Kursen examineras genom en muntlig redogörelse och skriftlig rapport efter den genomförda praktiktjänstgöringen (Rapport 30 hp). Betygsskalan för kursen är underkänd (U), godkänd (G).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Notera att angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin