Centrala färdigheter i aktuell experimentell molekylärbiologi

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1BL811

Kod
1BL811
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 10 maj 2021
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp inklusive 30 hp kemi, och 30 hp biologi eller bioteknik. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Kursens syfte är att studenten ska utveckla och tillämpa praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper i centrala molekylärbiologiska tekniker.

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • självständigt planera samt säkert och noggrannt genomföra ett urval av molekylärbiologiska experiment inklusive motivera metodval och experimentell uppställning
  • sammanfatta, förklara och kritiskt utvärdera erhållna experimentella resultat
  • föreslå utveckling eller förbättring av de genomförda experimenten samt förklara begränsningar, möjligheter och risker med de metoder som behandlas i kursen
  • beskriva och förklara principer för ett urval av aktuella molekylärbiologiska tekniker samt relatera metodernas för- och nackdelar med avseende på tillgång till tid och resurser
  • förklara och värdera etiska konsekvenser av användning av nyare molekylärbiologiska metoder

Innehåll

Kursen behandlar praktiskt och teoretiskt några utvalda aktuella molekylärbiologiska metoder. I laborativa moment tränas deltagarna för att ge färdigheter i planering, genomförande och utvärdering av dessa tekniker. Kursens utvalda metoder behandlas i metodseminarier där aktuell forskning och utveckling inom metoderna presenteras. I seminarierna diskuteras metodernas för- och nackdelar inklusive eventuella etiska konsekvenser av resultaten, ingående instrumentering samt kontroller och utvärdering av experimentella resultat. Exempel på metoder som behandlas på kursen är provpreparation, genmodifiering (t.ex. CRISPR-Cas9), DNA-kloning, sekvensering och immunoteknik. Studenterna får också individuellt träna sin förmåga till kritisk analys av experimentella data. Studenterna får vidare kunskap om metoderna genom presentationer av forskargrupper, SciLifeLab och studiebesök.

Undervisning

Laborationer, föreläsningar, seminarier, artikeldiskussioner och studiebesök.

Examination

Aktivt deltagande i laborationer (2 hp), aktivt deltagande i seminarier (2 hp) samt individuellt skriftligt redovisat forskningsbaserat litteraturprojekt (1 hp).

Om det finns särskilda skäl kan examinator göra ett undantag från den angivna examinationsmetoden och låta en enskild student undersökas på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. meddelas om specialundervisning från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin