Sociolingvistik

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5SV170

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5SV170
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Lingvistik G1N, Svenska G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 15 juni 2021
Ansvarig institution
Institutionen för nordiska språk

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6 eller Engelska B (områdesbehörighet A2/2)

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • översiktligt redogöra för sociolingvistikens framväxt och dess teorier, metoder (inklusive etiska aspekter), forskningsområden och forskningsresultat i ett internationellt perspektiv

Färdighet och förmåga

  • definiera och förklara sociolingvistiska termer och begrepp
  • beskriva språkförändring och språkvariation utifrån sociolingvistiska perspektiv
  • identifiera en väl avgränsad, sociolingvistisk forskningsfråga samt genomföra och presentera en liten empirisk undersökning

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • diskutera sociolingvistiska teorier och metoder med tonvikt på hur de kan belysa olika samband mellan språk, individ och samhälle.

Innehåll

Kursen är en grundkurs i sociolingvistik där kännedom om dess teorier, metoder, forskningsfrågor och forskningsresultat utvecklas. Vi utforskar språklig variation och förändring, flerspråkighet och språkkontakt samt språkbruk i relation till sociala faktorer som social status, region, ålder och kön.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, lektioner, seminarie- och gruppövningar. Obligatoriska övnings- och presentationsmoment förekommer.

Examination

Kursen examineras dels genom muntliga och skriftliga uppgifter löpande under kursens gång, dels genom ett individuellt, skriftligt slutprov.

I alla skriftliga och muntliga uppgifter bedöms studentens förmåga att uttrycka sig korrekt och funktionellt, anpassat till situation och genre. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Samläsning med Lingvistik A kan förekomma. Kursen får inte tas med i examen tillsammans med Lingvistik A eller Språket, individen och samhället.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin