Historisk fördjupningskurs II

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RA302

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RA302
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 13 juli 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i Masterprogram i teologi och religionsvetenskap.

Behörighetskrav

Historisk ämnes- och metodkurs, 15 hp, samt Historisk fördjupningskurs I, 15 hp eller D1- och D2-kurs i ett religionsvetenskapligt ämnesområde eller motsvarande

Mål

Kursen syftar till att ge fördjupad kunskap om och färdigheter inom historiskt inriktad religionsvetenskap. Kursen övar förmågan att identifiera och självständigt bearbeta sådana problem som aktualiseras inom Kyrkohistoria och missionshistoria samt Religionshistoria och global kristendom.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: 

  • självständigt identifiera relevanta forskningsfrågor med anknytning till aktuell forskning,
  • kritiskt reflektera över tillämpning av teorier, metoder, vetenskapliga argument och slutsatser inom aktuell forskning,
  • självständigt och systematiskt presentera en översikt av utvecklingen inom något forskningsområde inom inriktningen,
  • självständigt delta i det vetenskapliga samtalet inom något forskningsområde inom inriktningen.

Innehåll

Studenten väljer en av nedanstående tre delkurser:

  • Religioner i antikens medelhavsvärld 7,5 hp (tillsammans med exegetisk-hermeneutisk inriktning)
  • Teologiskt tänkande i kristen och muslimsk historisk kontext 7,5 hp (tillsammans med filosofisk inriktning)
  • Lärande om religion i historia och nutid 7,5 hp (tillsammans med empirisk-praktisk inriktning)

Därtill läser studenten den obligatoriska delkursen:

Perspektiv i historisk religionsvetenskap, 7,5 hp 

Religioner i antikens medelhavsvärld, 7,5 hp (tillsammans med exegetisk-hermeneutisk inriktning)

Delkursen innehåller övergripande historiska perspektiv på medelhavsområdets religiösa världar under biblisk och tidigkristen tid. Delkursen syftar till att ge fördjupade och specialiserade kunskaper och färdigheter om medelhavsområdets religiösa värld under biblisk och tidigkristen tid. Delkursen syftar till att ge studenten förmåga att tillämpa vetenskaplig teori och metod i en självständig analys av relevanta problemställningar. I delkursen får studenten en ingående kännedom om ledande forskning inom ämnesområdet. I delkursen läggs stor vikt vid teoretisk medvetenhet och förmåga till självständig och kritisk analys. Genom delkursen fördjupar studenten färdighet att självständigt skriva ett vetenskapligt arbete inom fältet.

Examination

Muntlig presentation (5 hp) och PM (2,5 hp).

Teologiskt tänkande i kristen och muslimsk historisk kontext, 7,5 hp (tillsammans med filosofisk inriktning)

Delkursen syftar till att ge en fördjupad inblick i centrala teologiska teman i kristen respektive muslimsk historia under perioden mellan 800-talet och mitten av 1900-talet. I delkursen behandlas interaktioner mellan dessa religiösa traditioner. I delkursen tillämpas historiska, idéhistoriska och teologiska perspektiv för att ge redskap för en fördjupad insyn i de teman som berörs. 

Examination

PM (5,5 hp) och muntlig presentation (2 hp). 

  

Lärande om religion i historia och nutid 7,5 hp (tillsammans med empirisk-praktisk inriktning)

Delkursen behandlar övergripande perspektiv på religion och lärande, vilket innefattar utbildningsvetenskapliga och religionsdidaktiska perspektiv och dess förutsättningar i olika typer av sammanhang (exempelvis samfund och skola) i historia och nutid. På kursen diskuteras olika perspektiv på mål, syften, förutsättningar och metoder för icke-konfessionell och konfessionell religionsundervisning, samt möjligheten till dialog och lärande mellan olika typer av religionsundervisning. Kursen ger möjlighet till en mindre individuell fördjupningsuppgift i något tema som behandlas på kursen.

Examination

PM (5,5 hp) och muntlig presentation (2 hp). 

Perspektiv i historisk religionsvetenskap (7,5 hp)

Delkursen fokuserar på metoder i historisk forskning. I examinationen uppvisar studenten förmåga att förhålla sig till det valda stoffet utifrån olika historiska metoder. Stoffet utgörs av det litteraturpaket som studenten valt.

Studenten väljer ett av följande litteraturpaket:

Afrikansk och afro-atlantisk religion 7,5 hp

På den afrikanska kontinenten finns många inhemska religioner som i nutid relaterar både till andra religiösa traditioner och till de samhällen i vilka de är närvarande. Men afrikanska religionsformer är också närvarande på den amerikanska dubbelkontinenten där de spelar en viktig politisk roll. I detta litteraturpaket finns exempel på afrikanska religioner på olika kontinenter i historia och nutid.

Folkkyrkor i olika kontexter  7,5 hp

Begreppet "folkkyrka" utformades i en nordeuropeisk kontext med lutherska majoritetskyrkor. I litteraturpaketet problematiseras folkkyrkobegreppet och sätts in i ett bredare sammanhang. Litteraturen innehåller exempel på olika förståelse av folkkyrka i olika geografiska och politiska kontexter.

Fornnordisk religion 7,5 hp

De religionsformer som förekom i Skandinavien fram till ungefär 1000-talet har intresserat forskare och allmänhet under lång tid. I detta litteraturpaket finns exempel på aktuell forskning om fornnordisk religion och på hur föreställningar om det fornnordiska har använts ideologiskt.

Indiens religioner i historien 7,5 hp

Hinduiska och buddhistiska traditioner har en mycket lång historia och det finns ett rikt källmaterial till båda religionerna. Detta litteraturpaket rymmer aktuell forskning om olika riktningar och praktiker i religionerna.

Judiska kulturer i världen 7,5 hp

Judisk kultur är närvarande på alla kontinenter. Detta litteraturpaket ger exempel på judiskt liv i olika historiska, politiska och geografiska kontexter med tonvikt på Europa och Mellanöstern.

Kristendom i Asien 7,5 hp

Kristendomen har en lång historia i Asien. I detta litteraturpaket ligger tonvikten på nära historia och nutid i länderna Indien, Kina och Filippinerna; tre länder med ett stort antal kristna och där kristendomens historia, villkor och utformningar skiljer sig åt. 

Religion och hem 7,5 hp

Religion utövas i många fall i minst lika hög utsträckning i hemmen som i tempel, synagogor, moskéer och kyrkor. Vad som är ett hem har uppfattats på olika sätt i olika tider och miljöer. I detta litteraturpaket är det framför allt judisk och kristen religion i hem under olika tider som står i fokus.

Religion och identitet i Sápmi 7,5 hp

Under senare år har det bedrivits mycket forskning om relationerna mellan samerna och kyrkan i olika tider. Forskning om samisk religion har också fått ökad uppmärksamhet. I detta litteraturpaket behandlas såväl samisk religionshistoria som försoningsarbetet mellan kyrkan och samerna. 

Religionsmöten och religionsdialog i historien 7,5 hp

Möten mellan människor från olika religiösa traditioner har förekommit genom historien. I detta litteraturpaket ges exempel på olika sådana möten, exempelvis hur religiösa riter med medverkande från olika religioner kan utformas, hur kristna i Indien förhåller sig till sin mångreligiösa omgivning och hur religiösa fördomar och religiöst hat har tagit sig uttryck.

Svensk kyrkohistoria med regionala perspektiv 7,5 hp

Sverige har länge uppfattats som ett religiöst homogent land, men det finns stora lokala variationer också inom och mellan de kyrkor som har vuxit fram i Sverige. Litteraturpaketet ger inblickar i olika fromhetstraditioner och kristna praktiker i olika delar av Sverige.

Östkyrkors historia och kyrkoliv 7,5 hp

De östliga kyrkotraditionerna har en rik historia och olika utformningar beroende på historiska och politiska förhållanden. I litteraturpaketet diskuteras bysantinska, koptiska och indiska kyrkors historia och praktiker.

  

Examination

PM (5,5 hp) och muntlig presentation (2 hp).

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsning och/eller seminarier. Seminarierna är obligatoriska. Undervisningstillfällen kan komma att genomföras på engelska.

Vid ett mycket litet studentantal kan angivna undervisningsformer komma att ändras till självstudier.

Examination

Examinationen genomförs i form av PM och muntlig presentation, se examination under respektive delkurs.

Samtliga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

För den student som följer äldre studieordning kan viss anpassning av kursplanen ske.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin