Feministisk metodologi och metoder

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5GN048

Kod
5GN048
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Genusvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 31 januari 2023
Ansvarig institution
Centrum för genusvetenskap

Allmänt

Kursen är obligatorisk inom masterprogrammet i genusvetenskap. 

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Efter godkänd kurs förväntas studenten kunna:

- Känna till och använda ett antal olika metodologier och metoder inom feministisk forskning och genusvetenskap.

- Kritiskt granska, bedöma och problematisera tvärvetenskaplig kunskapsproduktion inom feministisk forskning och genusvetenskap med avseende på såväl innehåll som form och stil.

- Självständigt reflektera över, motivera och konstruktivt diskutera metodiska och metodologiska val, tillvägagångssätt och förhållningssätt i det egna såväl som andras akademiska skrivande inom den tvärvetenskapliga disciplinen genusvetenskap.

Innehåll

Inom det mång- och tvärvetenskapliga ämnet genusvetenskap används forskningsmetoder från hela det humanistiska och samhällsvetenskapliga fältet. Kursens fokus ligger på skärningspunkten mellan feministisk forskning, genusvetenskap och queerteori å ena sidan och akademiskt arbetssätt inklusive materialinsamling, forskningsetik och skrivande å den andra. Kursen är strukturerad kring seminarier med forskare verksamma vid Centrum för genusvetenskap. I dessa seminarier behandlas dels specifika metoder som exempelvis etnografi, intervjuer, textanalys och visuella metoder, dels forskningsetik, materialbearbetning och den tvärvetenskapliga masteruppsatsen som textgenre. Studenterna övas också i "peer response" genom att läsa varandras arbeten, ge återkoppling och presentera sina egna forskningsprojekt.

Undervisning

Kursen är obligatorisk för studenter antagna till Masterprogram i genusvetenskap. Undervisningen sker genom föreläsningar och/eller seminarier. Undervisningsspråket är engelska.

Kursmaterialet utgörs dels av studenternas egna texter, dels av artiklar som väljs i samråd med gästföreläsare, samt av andra aktuella publikationer om forskningsmetod och akademiskt skrivande.

Examination

Fortlöpande muntlig och skriftlig examination.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Alla skriftliga studentarbeten kommer att genomgå plagiatkontroll.   

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin