Socialpsykologi

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2PS106

Kod
2PS106
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi A1N
Betygsskala
Underkänd (F), tillräcklig (E), tillfredsställande (D), bra (C), mycket bra (B), utmärkt (A)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 28 oktober 2022
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp psykologi varav minst 7,5 hp metod och statistik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter avklarad kurs förväntas studenten kunna:

  1. Beskriva teorier, modeller och empiriska fynd i samtida och klassisk socialpsykologi.
  2. Diskutera socialpsykologisk forskning och reflektera över styrkor och svagheter i motstridiga argument i litteraturen.
  3. Designa och beskriva ett forskningsprojekt som integrerar socialpsykologi med andra områden inom psykologin och/eller som kan appliceras för att bemöta sociala och samhälleliga problem.

Innehåll

Socialpsykologi handlar om hur människors tankar, känslor och beteenden påverkas av andras närvaro, både fysisk närvaro eller föreställd sådan. Kursen erbjuder en översikt av forskning inom fältet socialpsykologi. Kursen har speciellt fokus på centrala debatter och motstridiga perspektiv i litteraturen, kopplingen mellan socialpsykologi och andra områden, samt hur socialpsykologi kan användas för att bemöta samhälleliga problem och utmaningar.

Socialpsykologin har också spelat en central roll, på gott och ont, i debatten om replikerbarhet i psykologisk forskning. På den här kursen diskuterar vi vad forskare och studenter kan lära sig från de problem och de lösningar som har uppmärksammats inom socialpsykologin.  

Undervisning

Undervisningen omfattar en blandning av föreläsningar och seminarier. Alla studenter förväntas delta i seminarierna och vid frånvaro ges kompletterande skriftliga uppgifter.

Examination

Examination omfattar (1) aktivt deltagande på seminarierna, (2) presentationer på seminarierna och (3) skriva en forskningsplan. Den sista uppgiften kan göras efter att undervisningen har avslutats. Den har också störst vikt för slutgiltigt betyg.

Till varje seminarium förväntas studenterna ha läst kapitlen som berörts på föregående föreläsning samt tilldelade artiklar (dessa presenteras innan starten på kursen). Studenterna ska vara förberedda att muntligen summera innehållet i de aktuella kapitlen.

För slutexaminationen skriver studenterna en forskningsplan. Forskningsplanen ska beröra ett projekt som kan genomföras inom ramen för en forskarutbildning. Projektet skall integrera socialpsykologiska metoder och teori med forskning från andra områden inom psykologin (t. ex. utvecklingspsykologi, kognitionspsykologi och neurovetenskap) och/eller visa på praktisk tillämpning av socialpsykologi för att möta samhälleliga utmaningar (t. ex. demokrati, grupprelationer, miljö och klimat).

Mer detaljerad information och instruktioner till examinationerna ges vid starten av kursen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin