Examensarbete för masterexamen i mänskliga rättigheter

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT553

Kod
5RT553
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Mänskliga rättigheter A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 8 november 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen ingår i masterprogrammet i mänskliga rättigheter.

Behörighetskrav

60 hp inom Masterprogram i mänskliga rättigheter.

Mål

Kursens mål är att ge fördjupade och specialiserade kunskaper om mänskliga rättigheter ur ett rättsvetenskapligt, religionsvetenskapligt eller samhällsvetenskapligt perspektiv. Kursen ger en fördjupad förmåga att tillämpa vetenskaplig teori och metod i en självständig analys av en avgränsad problemställning som gäller hur mänskliga rättigheter skall berättigas, tolkas, utvecklas och implementeras. Kursen ger ingående kännedom om ledande forskning om mänskliga rättigheter ur rättsvetenskapliga, religionsvetenskapliga och politiskt filosofiska perspektiv.

Genom kursen fördjupar studenten sin färdighet att självständigt skriva ett vetenskapligt arbete på hög nivå om mänskliga rättigheter.

Efter avslutat uppsatsarbete förväntas studenten kunna:

  • med hög grad av självständighet avgränsa, utforma och genomföra en forskningsuppgift om mänskliga rättigheter ur ett rättsvetenskapligt, religionsvetenskapligt eller samhällsvetenskapligt perspektiv inom en given tidsram
  • med hög grad av självständighet och hög grad av teoretisk medvetenhet bearbeta vetenskapliga problem och pröva vetenskapliga hypoteser
  • kritiskt förhålla sig till och självständigt tillämpa olika vetenskapsfilosofiska teorier och metodologiska ansatser inom rättsvetenskap, religionsvetenskap eller samhällsvetenskap
  • försvara sin uppsats på ett vetenskapligt sätt samt genomföra en konstruktiv opposition på en medstudents arbete
  • delta i ett vetenskapligt samtal med ledande forskare inom ett forskningsämne

Innehåll

Kursen kan inhämtas enligt två alternativ.

Enligt det första alternativet omfattar kursen ett större uppsatsarbete på 30 hp. Kursen inleds med ett antal seminarier kring vetenskapsfilosofiska och metodologiska problem. Därefter formulerar studenten en problemställning, väljer undersökningsmaterial samt ett teoretiskt grepp och metodologisk ansats på ett självständigt sätt. Uppsatsen kan skrivas med inriktning mot ett av följande forskningsämnen: folkrätt, allmän rättslära, etik, religionsfilosofi, missionsvetenskap, statsvetenskap, freds- och konfliktforskning. Under uppsatsskrivandet ges regelbunden handledning. Studenten rekommenderas att delta i det högre seminariet inom det valda forskningsämnet. Uppsatsen ventileras inom ramen för detta högre seminarium eller inom ett gemensamt seminarium för dem som skriver masteruppsats i mänskliga rättigheter.

Det andra alternativet är aktuellt om den studerande tidigare har skrivit en magisteruppsats i mänskliga rättigheter om 15 högskolepoäng. Enligt detta alternativ omfattar masteruppsatsen 15 hp. Uppsatsen skrivs med inriktning mot ett av ovan angivna forskningsämnen och den studerande deltar i seminarier om vetenskapsteori och metod. I detta alternativ inhämtar den studerande utöver uppsatsen två av följande kurser, nämligen (a) Mänskliga rättigheter och demokrati, 7,5 hp, (b) Religion, mänskliga rättigheter och global rättvisa, 7,5 hp, (c) Religionsfrihet i sekulära och religiösa kulturer, 7,5 hp, (d) Rätten att ha rättigheter - mänskliga rättigheter och medborgarskap, 7, 5 hp, (e) Mänskliga rättigheter i Sverige och Europa, 7, 5 hp, (f) Väpnade konflikter och mänskliga rättigheter, 7,5 hp eller (g) Nutida rasism och mänskliga rättigheter, 7,5 hp. Den studerande väljer i samråd med examinator två av dessa kurser som inte tidigare inhämtats.

Undervisning

Seminarier om vetenskapsteori och metod samt enskild handledning. Deltagande i högre seminarium inom aktuellt forskningsämne rekommenderas.

Studenten tilldelas ett på förhand fastställt antal timmar för uppsatshandledning. Handledning ges endast under kursens gång. Omregistrering sker i mån av resurser. Studenten beviljas inte omregistrering om de tidigare timmarna för handledning är förbrukade.

För fullgjord kurs krävs minst 75 % närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Vid frånvaro på mer än 25 % krävs synnerliga skäl, som bedöms av kursansvarig lärare, för att slutbetyg på kursen ska kunna ges.

Examination

Uppsatsen ventileras i det högre seminariet inom det valda forskningsämnet eller inom ett gemensamt seminarium för dem som skriver masteruppsats i mänskliga rättigheter. Därutöver fordras att studenten opponerar på en medstudents uppsatsarbete.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Valet av ämne för uppsatsen sker i samråd med examinator, varvid hänsyn tas till vilka litteraturkurser som inhämtats inom ramen för masterprogrammet i mänskliga rättigheter. Vidare tas hänsyn till vilket huvudområde som har studerats inom den grundläggande utbildningen.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin