Köns-, genus- och etniska perspektiv inom psykologin

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2PS107

Kod
2PS107
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi G1N
Betygsskala
Underkänd (F), tillräcklig (E), tillfredsställande (D), bra (C), mycket bra (B), utmärkt (A)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 25 november 2022
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • granska, analysera och redogöra för hur psykologiska teorier behandlar frågor om biologiskt kön, genus och etnicitet och vidare vad dessa ämnen tillför psykologiområdet och hur de bidrar till studier i psykologi
  • kritiskt analysera forskningsresultat från presenterade teoretiska perspektiv och ha kunskap om hur de kan tillämpas inom psykologi som ämnet och psykologiskt yrke
  • visa en ökad medvetenhet om betydelsen av kön, genus och etnicitet inom psykologins olika områden, d.v.s.
  • identifiera och analysera de vetenskapliga och teoretiska perspektiv som ligger till grund för genusforskning
  • identifiera manifestationer av olika syn på kropp, kön och hälsa med ett idéhistoriskt perspektiv
  • redogöra för likheter och skillnader i olika definitioner av kön, genus och etnicitet och kunna diskutera konsekvenserna av detta.

Innehåll

Kursen syftar till att öka medvetenheten om betydelsen av kön, genus och etnicitet inom studier i psykologins olika områden. Det ger möjlighet att öva färdigheter att analysera och kritiskt granska forskningsresultat och fenomen utifrån presenterade teoretiska ställningstaganden om kön, genus och etnicitet samt att kunna tillämpa dem inom psykologins olika områden. Under kursen presenteras centrala begrepp, fenomen, teoretiska perspektiv och forskningsmetoder avseende kön, genus och etnicitet, samt hur dessa har utvecklats inom psykologins huvudområden som biologi, evolution, kropp och hälsa, utvecklingspsykologi, personlighet, socialpsykologi, arbetsliv, kunskapsteori och feministisk psykologi. Under kursen presenteras kön, genus och etnicitet utifrån individ- och grupp psykologiska perspektiv.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier.

Examination

Bedömning av studentens kunskaper görs genom individuella hemuppgifter, en individuell mindre uppsats och aktivt deltagande i seminarier. Innehållet i föreläsningar kan utgöra underlag för examination även när föreläsningen inte är obligatorisk. För examination används ECTS-betygen.

Övriga föreskrifter

Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av eget arbete etc. framgår av information som ges vid kursintroduktionen. Student som inte uppfyller de obligatoriska kraven för godkänt (E -betyget) får vanligtvis kompletterande uppgifter av kursledaren.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin