Anpassning till klimatförändringar - ekosystemtjänster och stadsnära natur

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3HI012

Kod
3HI012
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Lärande för hållbar utveckling och global hälsa A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten, 28 februari 2023
Ansvarig institution
Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Allmänt

Kursen välkomnar studenter med bakgrund inom biologi, jordbruksvetenskap, miljövetenskap, folkhälsa/global hälsa eller samhällsvetenskap. Kursen kan också vara värdefull för yrkesverksamma inom förvaltning av stadsnära natur eller de som vill ha en yrkesinriktning som är i linje med kursens mål.

Behörighetskrav

120 hp inklusive minst 30 hp i något av följande ämnen: medicinska vetenskaper (inklusive folkhälsa och global hälsa), biologi, jordbruksvetenskap, miljövetenskap, eller samhällsvetenskap. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Fokus i denna tvärvetenskapliga kurs är den stadsnära naturens bidrag av ekosystemtjänster till invånare under ett växande klimathot. Kursen integrerar teoretiska och praktiska perspektiv på den stadsnära naturen, inklusive dess ekologi, kartläggning och inventering av gröna ytor i städer, studier av vedertagna exempel på kartläggning av stadsnära natur, samhällsengagemang i förvaltning av stadsnära grönytor och koppling mellan stadsnära natur, hållbar utveckling och global hälsa.

Kunskap och förståelse 

Efter genomgången kurs ska studenterna kunna:

  • Beskriva konceptet ekosystemtjänst och hur ekosystemtjänster klassificera i stadsnära natur. 
  • Förklara vilka ekosystemtjänster som levereras av stadsnära natur samt värdera hur dessa tjänster bidrar till utveckling av hållbara städer.
  • Översiktligt beskriva hur planering och förvaltning av grönytor i städer genomförs.
  • Granska lagstiftning och handlingsprogram som rör stadsnära natur i Sverige och EU samt redogöra för hur urbana grönytor påverkar global hälsa.

Färdigheter och förmågor

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • Jämföra samt kunna använda olika system och tekniker för inventering, kartläggning och kvantifiering av mängden träd i stadsnära natur.
  • Sammanställa och integrera vetenskapliga tvärvetenskapliga data från ekologi, global hälsa och samhällsvetenskap för jämförelser av tillhandahållna regionala och internationella exempel av stadsnära natur.
  • Genomföra trädinventering med verktyget i-Tree Eco samt skapa och presentera en rapport av den genomförda i-Tree Eco- modellering.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • Kritiskt värdera och analysera framtida utmaningar för bibehållande och utveckling av stadsnära natur relaterat till hållbar utveckling och människors hälsa.
  • På ett målgruppsanpassad sätt kommunicera vetenskapliga data och beskriva hur dessa kan påverka hållbar utveckling och förvaltning av gröna ytor i städer.

Innehåll

Denna tvärvetenskapliga kurs har som mål att utforska hur gröna ytor i tätbebyggda områden bidrar med ekosystemtjänster till invånare i tätbebyggda områden under hot av klimatförändringar. 

I kursen analyserar vi dessa ekosystemtjänster och hur dessa kan påverka städer, t.ex. genom att mildra värmeö-effekten (där temperaturen i urbana miljöer är påtagligt varmare än omgivningarna) eller i hantering av dagvatten under översvämningar. Vidare värderar vi hur gröna ytor kan mildra eller undanröja hälsorisker och skapa ett säkrare och hälsosammare mikroklimat för stadens invånare.

Ämnen som behandlas i kursen är: ekologi och biologisk mångfald i stadsnära natur, inventering och kartläggning av stadens grönytor, planering, utveckling och förvaltning av urbana gröna ytor samt nationella (Sverige) och internationella lagar och regelverk relaterade till dessa.

Vidare kommer kursen behandla globala hälsoaspekter, social rättvisa, kulturella perspektiv, mikroklimat, vatten- och luftkvalitet samt begränsning av klimatförändringar relaterat till urbana grönytor.

Kursdeltagarna kommer att studera de mest erkända internationella exemplen på kartläggning av stadsnära natur (som t.ex. "New York City Street Tree Map"), och metoder för kvantifiering av träd i städer samt exempel på samhällsengagemang för stadsnära natur i Sverige och EU. Kursen innehåller också praktiska moment där studenterna får delta i inventering av träd nära campus med metoden i-Tree (USA) och därmed får kombinera teori och praktik. 

Undervisning

Kursen ges vid Uppsala universitet, i Uppsala under en vecka. Innan kursmomentet i Uppsala så innehåller kursen tvåveckors studier som genomförs på distans. Undervisningen är studentcentrerad med fokus på seminarier, arbete i grupp samt individuella studier. Deltagande lärare på kursen är akademiska forskare/lärare och inbjudna talare från myndigheter och representanter för olika intressentgrupper som t.ex. kommuner, utvecklare och användare av trädinventerings-verktyg som i-Tree.

Examination

För att få godkänt betyg på kursen krävs aktivt deltagande, specificerat i betygskriterierna, vid seminarier och gruppövningar (4hp). Studenterna behöver även godkänt betyg från fältarbetet (trädinventeringsövning i Uppsala) samt godkänd rapportering i mindre grupp av iTree-inventeringen(1hp) för att bli godkända på kursen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin