Den vetenskapliga rasismens historia

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LH011

Kod
5LH011
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Idé- och lärdomshistoria A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 13 december 2022
Ansvarig institution
Institutionen för idéhistoria

Behörighetskrav

Kandidatexamen eller motsvarande

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna

  • redogöra för och reflektera över den vetenskapliga rasismens historia i relation till vetenskapens såväl som rasismens mer övergripande utvecklingslinjer;
  • redogöra för och analysera kunskapsproduktionen hos centrala aktörer i den vetenskapliga rasismens historia;
  • tillämpa teoretiska begrepp från rasismforskning och vetenskapshistorisk forskning i syfte att analysera den vetenskapliga rasismens utveckling över tid;
  • med tydlig grund i historisk empiri och forskning analysera och reflektera över förhållandet mellan den vetenskapliga rasismens idéer och praktiker.

Innehåll

Kursen behandlar den vetenskapliga rasismens historia från 1700-talet och fram till 1900-talets första hälft. Det övergripande syftet är att undersöka hur den vetenskapliga rasismens idéer och praktiker har konstruerats och utvecklats över tid, både i relation till vetenskapens allmänna utveckling och i relation till andra processer av avgörande betydelse för den vetenskapliga rasismens historia, som kolonialism och imperialism, slaveriets institutionalisering och avskaffande, sekularisering och upplysning, nationalism och demokratisering.

Begreppet vetenskaplig rasism är i detta sammanhang inte begränsat till rasbiologi, utan används som ett samlande begrepp för olika ansatser att med hjälp av vetenskapliga metoder dela in människor i distinkta grupper, samt att bestämma dessa gruppers egenskaper och relationer till varandra. Kursen är kronologiskt och tematiskt organiserad i block, som spänner från rasbegreppets uppkomst under 1700-talet till det tidiga 1900-talets rashygien och genetik. Särskilt fokus ligger på den vetenskapliga rasismens tidiga historia, de religiösa influenserna och dynamiken mellan olika kunskapsfält, inklusive naturalhistoria och biologi, antropologi, arkeologi och språkvetenskap. Stor vikt läggs vid läsning och analys av primärkällor.

Undervisning

Kursen består av obligatoriska föreläsningar och seminarier. Undervisningsspråket är engelska.

Examination

Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i seminarierna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin