Psykologi för dietister A I
Kursplan, Grundnivå, 2PS305
- Kod
- 2PS305
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Psykologi G1N
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 9 december 2022
- Ansvarig institution
- Institutionen för psykologi
Behörighetskrav
Antagen till Dietistprogrammet.
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- översiktligt redogöra för centrala teorier och begrepp samt deras historiska bakgrund
- demonstrera färdigheter i att genomföra patientsamtal på ett sätt som möjliggör effektiv kommunikation och bidrar till arbetsalliansen
- anpassa sitt bemötande av klienten till hans/hennes tillstånd och särdrag
- beskriva psykologiska mekanismer kring normalt och stört ätande och relatera dessa till patientfall
- tillämpa förklaringsprinciperna avseende vidmakthållande och förändring av beteende utifrån kognitiv beteendeteori
- göra en bred analys av ett patientfall och föreslå åtgärder för beteendepåverkan
- redogöra för psykologiska mekanismer som har betydelse för (normalt) ätande och val av föda
- redogöra för psykologiska mekanismer relaterade till övervikt, ätstörningar och andra problem med gastrointestinal anknytning
Innehåll
Kursen ger en översikt av delar av psykologins centrala kunskapsområden. Den presenterar grundläggande kunskaper om psykologiska faktorer vid ätbeteende och val av föda, såväl i normalfallet som vid störningar. Den ger vidare kunskaper och färdigheter för praktiskt förändringsarbete inom dietistyrket.
Kursen är uppdelad i fyra moment:
1. Introduktion till psykologi, 3 hp.
Delkursen presenterar översiktligt några av psykologins centrala ämnesområden, deras historiska bakgrund och angreppssätt.
2. Psykologiska kunskaper och färdigheter vid kliniskt arbete. 6 hp
Momentet ger kunskaper och färdigheter för praktiskt förändringsarbete och innehåller därför flera praktiska övningar. Momentet ger kunskaper som möjliggör en analys av problembeteenden. Tekniker för att åstadkomma och vidmakthålla en önskvärd beteendeförändring hos patienter tränas. Vidare ingår grundläggande kunskaper kring behandling av ätstörning.
3. Psykologiska aspekter på ätande och gastrointestinal funktion, 3 hp.
Momentet behandlar både normala och avvikande psykologiska processer och mekanismer och deras betydelse för ätande och gastrointestinal funktion i olika sammanhang.
4. Samtalsmetodik, 3 hp
Momentet ger en introduktion till och träning i patientbemötande och samtalsfärdigheter relevanta i arbetet som dietist.
Undervisning
Undervisning ges i form av föreläsningar, gruppövningar och seminarier. Problembaserad inlärning kan förekomma och studenternas egen aktivitet är betydelsefull i undervisningen.
Examination
Kursinnehållet examineras vid skriftliga prov, genom skriftliga rapporter och vid redovisning och presentation av dessa. Examination sker också genom aktivt deltagande i gruppövningar och seminarier liksom vid träning och prövning av färdigheter. Vid examination används betygsgraderna godkänd och underkänd. Innehållet i undervisningstillfällena kan utgöra grund för examination även i de fall undervisningstillfällena inte kräver obligatorisk närvaro.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2024
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2024, version 2
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2024, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2023
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2022
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2015
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2012
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2009
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2005