Tafsirvetenskap

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG609

Kod
5RG609
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 18 januari 2023
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen är en fristående kurs.

Behörighetskrav

30 hp religionsvetenskap

Mål

Det övergripande målet för kursen är att ge studenten grundläggande kunskaper i tafsirvetenskap, (koranexegetik), dess grundprinciper och exegetiska metoder. Efter genomgången kurs förväntas studenten på en grundläggande nivå skriftligt och muntligt kunna:

  • redogöra för och diskutera centrala begrepp i koranexegetiken, begreppens uppkomst och betydelse för en rad olika tolkningstraditioner,
  • redogöra och diskutera koranexegetikens historiska utveckling,
  • identifiera och redogöra för de viktigaste exegetikskolorna, deras tolkningsmetoder och karaktäristiska kännetecken,
  • redovisa bekantskap med olika moderna och postmoderna debatter kring koranexegetiken, inklusive feministiska tolkningsperspektiv.

Innehåll

Kursen ger en grundläggande inblick i koranexegetiken ur ett historiskt och samtida muslimskt perspektiv. Kursen behandlar frågan om Koranens tolkningsbarhet och de metoder och förhållningssätt som har använts för att tolka Koranen. De teman som behandlas rör framförallt de epistemologiska förhållningssätten som på olika sätt behandlar frågor om människors förmåga att förstå Gud. Kursen belyser de centrala källorna och hermeneutiska begreppen som används i korantolkningen och som har funnits inom islams två huvudriktningar; sunni och shia.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av nätseminarier och PM (2,5 hp), och en hemtentamen (5 hp).

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin