Infektionsbiologi i ett globalt perspektiv

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3MK014

Kod
3MK014
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Infektionsbiologi A1F, Medicinsk vetenskap A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Programkommittén för masterprogrammen vid medicinska fakulteten, 11 april 2024
Ansvarig institution
Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi

Allmänt

Kursen ingår i termin tre på masterprogrammet i infektionsbiologi.

Behörighetskrav

Förkunskaper motsvarande 40 hp av de kurser som ingår i år ett på masterprogrammet i infektionsbiologi eller motsvarande. Detta motsvarar ingående kunskap om de biologiska mekanismer och processer som reglerar infektion med bakterier och virus, det immunologiska svaret vid infektion av dessa samt kunskap om relevanta forskningsmetoder inom infektionsbiologisk forskning. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Kunskap och förståelse

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Beskriva biologin hos de patogener som orsakar infektioner av stor veterinärmedicinsk betydelse.
  • Förklara grundläggande principer bakom framväxande (emerging) infektionssjukdomar, zoonotiska infektioner och viktiga zoonotiska smittämnen.
  • Beskriva biologin hos vektorer och värddjur, de patogener de överför samt kunna redogöra för faktorer som påverkar patogenöverföringscykler i naturen och allmänna principer för att förhindra överföring.
  • Identifiera de vanligaste livsmedels- och vattenburna patogenerna, inklusive deras förekomst, reservoarer och överföringssätt samt kunna förklara hur riskerna för ett livsmedels- eller vattenburet utbrott relaterar till hantering, beteende och regleringar.
  • Beskriva och bedöma metoder för övervakning och kontroll av patogena mikrober samt diskutera epidemiologiska aspekter av metoder för att förebygga sjukdomsutbrott.
  • Förstå och förklara faktorer som ligger bakom förekomsten och effekterna av infektionssjukdomar globalt.
  • Förklara grundläggande principer för olika former av vetenskaplig kommunikation

Färdigheter och förmågor

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Analysera sjukdomsutbrott och smittväg i t.ex. boskap och mat.
  • Välja, och tillämpa, adekvata metoder och tillvägagångssätt för att spåra, begränsa och förebygga utbrott av infektionssjukdomar.
  • Självständigt och kreativt identifiera ett problem och utforma ett forskningsprojekt, med en fastställd budget och tidsplan, som syftar till att förebygga infektionssjukdomar eller deras konsekvenser, i ett land som är hårt drabbat av infektionssjukdomar.
  • Söka relevant kunskap i vetenskaplig litteratur, extrahera och kritiskt bedöma information samt citera och sammanställa denna på ett vetenskapligt riktigt sätt.
  • Tillämpa vetenskapliga och populärvetenskapliga kommunikationsformer för att förmedla biomedicinsk kunskap och forskning på ett korrekt och begripligt sätt.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Utvärdera samhälleliga konsekvenser av stora sjukdomsutbrott i t.ex. boskap
  • Kritiskt utvärdera det vetenskapliga värdet, de etiska implikationerna samt den ekonomiska och praktiska genomförbarheten av ett forskningsprojekt.
  • Bedöma och argumentera för olika presentationsmetoder beroende på sammanhang och ge konstruktiv feedback.

Innehåll

Det övergripande målet för denna kurs är att ge en djup och heltäckande förståelse för uppkomst och spridning av infektionssjukdomar på lokal och global skala i ett "One World - One Health" perspektiv. Att ge kunskap om den biologiska grunden för hur nya och gamla infektioner kan uppstå och spridas till och mellan människor, djur och insekter via mat, vatten eller miljö.

Kursen är uppdelad i tre block som täcker "Infektioner hos djur och människor", livsmedelsburna infektioner "Livsmedelssäkerhet och hygien" och infektioner i ett globalt perspektiv "Global hälsa". Tillsammans kommer de tre blocken att ge en djupare kunskap och förståelse för de globala utmaningar som orsakas av infektionssjukdomar. Alla kursdelar kommer att ge kunskap om verktyg för att mäta, kontrollera och förebygga effekter av sjukdomsutbrott. Under samtliga kursblock ges praktiska övningar och gruppdiskussioner om vetenskaplig presentation och kommunikation motsvarande obligatoriska moduler på doktorandkursen vid Uppsala universitets medicinska och farmaceutiska fakulteter

Kursblocket "Infektioner hos djur och människor" tar upp drivkrafterna och den påverkan som infektioner med ursprung i djur har på människors och djurs hälsa. Här ges kunskap om hur olika vektorers och värddjurs biologi och ekologi påverkar överföringen av patogener och en förståelse för risker för uppkomst och spridning av infektionssjukdomar. Olika aspekter av både djurhållning och vilda djur och dess inverkan på människors och djurs hälsa kommer att diskuteras.

Kursblocket "Livsmedelssäkerhet och hygien" behandlar livsmedelsburna infektioners inverkan på människors hälsa. Detta block ska ge kunskap om risker och utmaningar inom livsmedelsindustrin, hur man uppnår en säker livsmedelsproduktion, samt förståelse för riskbedömningar, utbrottsanalyser och hur myndigheter och industri arbetar för att säkerställa säker mat och vatten utan risk för infektion.

Det sista kursblocket "Global hälsa" täcker den ojämna bördan och effekter av infektionssjukdomar globalt, för samhällen och individer. Särskild uppmärksamhet ägnas åt effekterna av infektionssjukdomar i länder med otillfredsställande sanitära omständigheter, brist på rent vatten och/eller begränsad tillgång till mat och hälsovård. Åtgärder för att komma till rätta med problem orsakade av infektionssjukdomar, förebyggande globala och lokala åtgärder, finansiering av forskning, etiska överväganden och praktiska utmaningar och möjligheter diskuteras och värderas.

Undervisning

Undervisning sker på engelska och ges på plats på campus. Undervisningen utgörs av föreläsningar och obligatoriska seminarier, praktiska övningar, inlämningsuppgifter och övningar i grupp och individuellt, fältbesök och presentationer i olika format. Seminarier och uppgifter är obligatoriska. Den förväntade arbetsbelastningen är cirka 40 timmar/vecka. Ej schemalagd tid förväntas ägnas åt förberedelser i grupp eller individuellt för inlämningsuppgifter, övningar, projekt, presentationer och tentor.

Examination

Bedömningssätt

De två första kursblocken "Infektioner hos djur och människor" samt "Livsmedelssäkerhet och hygien" avslutas med skriftliga prov. Det sker en löpande bedömning av prestation på obligatoriska kursmoment. Det sista kursblocket "Global hälsa" bedöms genom prestationer vid obligatoriska inlämningsuppgifter, diskussioner, seminarier och presentationer. Slutbetyg på kursen baseras på en sammanvägning av betyg på alla ingående kursuppgifter.

Undantag från bedömningssätt

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Krav för godkänt betyg

För godkänd kurs krävs godkänt resultat på samtliga skriftliga prov och obligatoriska moment.

Studenter som inte har godkänts på tenta kan skriva tentamen vid omtentatillfälle eller vid kommande ordinarie kurstillfälle. Övriga delar av kursen kan kompletteras under pågående kurs eller vid kommande kurstillfällen i mån av plats.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin