Vetenskaplig praktik

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2PS112

Kod
2PS112
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 31 mars 2023
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp psykologi varav minst 7,5 hp metod och statistik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

  1. Visa en fördjupad förståelse för forskningsfrågor som för närvarande undersöks vid en av institutionens avdelningar, samt av nyckelbegrepp och deras operationaliseringar.
  2. Visa förmågan att kritiskt granska och tolka metoder och resultat inom ramen för en av institutionens avdelningar.
  3. Visa de färdigheter som krävs för att delta i empirisk forskning inom ramen för institutionens avdelningar, under instruktion och handledning av forskare. Detta innebär praktisk användning av relevanta metoder och laboratorieutrustning (t.ex. mätning av ögonrörelser eller galvanisk hudrespons) och/eller analytiska tekniker (t.ex. matematisk modellering).
  4. Kunna identifiera sitt eget behov av ytterligare kunskap och att ta personligt ansvar för att utveckla den kunskapen.
  5. Visa förmågan att kommunicera och diskutera forskningsfrågor, metoder och resultat med olika målgrupper, både muntligt och skriftligt.
  6. Visa medvetenhet om etiska aspekter av forskning i allmänhet och principerna för etisk granskning av forskning i Sverige i synnerhet.
  7. Visa medvetenhet om frågor som är förknippade med Open Science och olika perspektiv på Reproducerbarhetskrisen inom psykologi och hur den kan hanteras.
  8. Visa förmågan att bedöma hur samtida forskning inom psykologi bidrar till att nå hållbarhetsmål för samhället.

Innehåll

Studenten kommer att placeras i en av Institutionens avdelningar under praktiken. Varje student kommer att ha en primär kontaktperson (Internship Mentor) inom avdelningen och tillsammans ska de utveckla en Praktikplan i början av praktiken som specificerar förväntningar, roller och uppgifter relaterade till praktiken. Denna plan kommer att skickas till kursledaren som granskar den för att kontrollera att den täcker de relevanta lärandemålen. Även om detaljerna i praktiken är flexibla och upp till divisionerna att besluta om, kommer studenter att arbeta praktiskt, till exempel med datainsamling, datakodning, litteratursökning/granskningar, samt aktivt delta i seminarier. De kommer också att delta i kommunikations- och informationsaktiviteter (vetenskapliga och populära). Några av lärandemålen kommer att täckas genom generella seminarier som inte avdelningarna håller i (etiska frågor, öppen vetenskap, reproducerbarhet, hållbarhet).

Undervisning

Deltagande i forskningsaktiviteter, handledning, seminarier.

Examination

Aktivt deltagande dagligen i praktiska uppgifter som knyter an till avdelningens forskningsaktiviteter. Aktivt deltagande i seminarier. Presentationer och kommunikation om forskning till olika målgrupper. Avdelningsmentorn kommer fylla i ett bedömningsformulär för varje student, vilket kommer att utgöra en grund för examination.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin