Praktik för masterprogram i studier kring Förintelsen och folkmord

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5CM019

Kod
5CM019
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Förintelse- och folkmordsstudier A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 12 juni 2023
Ansvarig institution
Historiska institutionen

Allmänt

Kursen ingår som en valfri del av den femte perioden inom masterprogrammet i studier kring Förintelsen och folkmord. Studenten förväntas själv hitta lämplig praktikplats och handledare vilka ska godkännas av institutionen innan praktiken påbörjas.

Behörighetskrav

120 hp varav 90 hp i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Kursens syfte är att erbjuda möjligheter för studenter att tillämpa och utveckla erhållna kunskaper från masterprogrammet i en för ämnet relevant yrkesmiljö.

Efter godkänd kurs förväntas den studerande:

  • kunna redogöra för praktikplatsens verksamhetsmål, organisation och arbetsuppgifter samt samhällsorganisatoriska inplacering
  • kunna redovisa erhållna kunskaper om, och i lämplig omfattning kunna tillämpa relevanta arbetsmetoder och rutiner
  • på ett konstruktivt sätt kunna ta emot handledning och samarbeta med handledare och övrig personal på praktikplatsen
  • kunna reflektera över den på praktikplatsen erhållna erfarenheten i förhållande till utbildningens teoretiska delar och den litteratur som ingår i masterprogrammet

Innehåll

Kursen genomförs som en verksamhetsförlagd praktik med relevans för programmets inriktning. Exempel på lämplig praktik kan vara: UD, SIDA, museer och andra institutioner för folkbildning såsom Forum för Levande Historia, EU-förvaltningen, olika FN-organ, militären och en rad ickestatliga organisationer såsom Human Rights Watch och IDEA. Praktikplatsen ska kunna erbjuda varierande arbetsuppgifter på olika nivåer.

Undervisning

Regelbundet återkommande och planerade handledningstillfällen på praktikplatsen. Närvaro är obligatorisk under de arbetstider som råder vid praktikplatsen.

Examination

Efter genomgången praktik ska studenten lämna in en skriftlig redogörelse och utvärdering av praktiken till kursens examinator. Omdöme hämtas in från handledaren och tillsammans med redogörelsen utgör det underlag för betygsättande.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin