Introduktion till digitalisering och samhälle

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2IS086

Kod
2IS086
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi A1N, Informationssystem A1N, Medie- och kommunikationsvetenskap A1N, Människa-datorinteraktion A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 21 september 2023
Ansvarig institution
Institutionen för informatik och media

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp. Kunskaper i engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.

Mål

Målen för kunskap och förståelse är att kunna:

  • redogöra för grundläggande begrepp avseende digitalisering, strategi och organisationsstyrning i komplexa organisatoriska miljöer,
  • redogöra för perspektiv på arbets- och ansvarsfördelning i relation till digitalisering,
  • redogöra för perspektiv på relationen mellan människa, teknik och organisation,
  • redogöra för och därigenom visa förståelse för den roll som en digitaliseringsstrategi har som styrinstrument och dess relation till organisationers övergripande mål- och strategiarbete,
  • redogöra för och därigenom visa förståelse för ekonomiska och kommunikativa aspekter på digitaliseringens roll i organisationer.

Målen för färdighet och förmåga är att kunna:

  • identifiera styrkor och svagheter med digitaliseringsinitiativ, och föreslå utvecklingsstrategier.

Vad gäller värderingsförmåga och förhållningssätt förväntas studenten efter genomgången kurs kunna:

  • kritiskt granska och förhålla sig till digitalisering som samhällsprocess i relation till mänsklig aktivitet, interaktion, organiserad verksamhet och företagande,
  • värdera digitala lösningar i relation till en organisations mål och strategi,
  • kritiskt granska och förhålla sig till den vetenskapliga diskursen inom området digitalisering, digital transformation, organisationer och samhälle.

Innehåll

Med utgångspunkt i den övergripande digitaliseringen av samhället fokuserar kursen på att introducera ämnesmässigt relevanta perspektiv på digitalisering och digital transformation med betoning på tekniska, sociala, ekonomiska, interaktiva och kommunikativa utmaningar. Det övergripande syftet med kursen är att ge en djup förståelse för förändring i komplexa organisatoriska miljöer och hur digitalisering påverkar samhälle, grupp och individ, samt att utveckla de förmågor som behövs för att med ett systematiskt helhetsperspektiv förstå och analysera digitalisering som process. Kursen ger en översiktlig teoretisk grund för att utifrån rådande forskningsläge analysera konsekvenserna av digitalisering.

Kursen introducerar studenterna till digitaliseringens utmaningar utifrån respektive huvudområdes perspektiv. Utifrån detta diskuteras sedan digitalisering ur ett holistiskt, relationellt perspektiv där digitalisering förstås som en sociomateriell process. Kursen introducerar perspektiv på digitalisering som exempelvis praktik, diskurs, meningsskapandeprocess och materialitet.

Undervisning

Föreläsningar och seminarier.

Examination

Seminarier och projektredovisning.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare eller beslut om undantag som fattats av institutionens arbetsgrupp för studieärenden.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin