Ickevåldskonflikter - orsaker, strategier och utfall

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2FK051

Kod
2FK051
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Freds- och konfliktkunskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 april 2023
Ansvarig institution
Institutionen för freds- och konfliktforskning

Behörighetskrav

Uppfyllda krav för kandidatexamen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • identifiera centrala problem och frågeställningar gällande strategiska ickevåldskonflikter i teori och praktik
  • kritiskt och systematiskt integrera olika perspektiv på strategiska ickevåldskonflikter i självständiga analyser av enskilda empiriska fall
  • uppvisa en självständig och kritisk analys gällande strategiska ickevåldskonflikter
  • analysera ickevåldskonflikter utifrån givna teorier och konceptuella ramverk
  • självständigt skriva en uppgift/uppsats inom en avgränsad tidsram
  • kommunicera på engelska, skriftligen och/eller muntligt

Innehåll

Syftet med denna kurs är att fördjupa elevernas förståelse för orsaker, dynamik, strategier, taktik och resultat av civilt motstånd/ickevåldskonflikter. Fokus ligger på storskaliga kampanjer mot regimer, syftande till  regimförändring, territoriell självbestämmande, eller mot utländsk ockupation. Kursen ger en avancerad introduktion till nyckelfrågor och begrepp inom studiet av strategisk ickevåldskonflikt, inklusive en översikt över den empiriskt baserade forskningen om detta fenomen. Eleverna introduceras till processen med ickevåldskonflikter från mobilisering till olika typer av utfall. Detta inkluderar att utforska rörelsers taktiska valmöjligheter, frågan om repression och resiliens, samt frågan om ickevåldlig disciplin. I kursen ska studenterna förstärka sina akademiska insikter om ickevåldskonflikter samt utveckla färdigheter att självständigt analysera dessa konflikter med hjälp av kunskap och metoder som är förankrade i samtida forskning.

Undervisning

Kursen ges i form av föreläsningar och seminarier samt en interaktiv simulering av en ickevåldskampanj. All undervisning sker på engelska.

Examination

Examinationen består av en skriftlig uppsats där studenten kommer att välja och analysera ett empiriskt fall av en ickevåldskampanj, och tillämpa begrepp och teorier som används i kursen, på ett kritiskt, självständigt, informerat, och välskrivet sätt.

Uppsatsen kommer att presenteras vid ett slutseminarium. Studenterna kommer att kommentera på varandras papper.

Följande betyg används: Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet ser allvarligt på fusk och plagiat och disciplinära åtgärder tas mot studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat. De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning under en begränsad tid.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin