Etnologi B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5EE205

Kod
5EE205
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Etnologi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 7 juni 2023
Ansvarig institution
Institutionen för kulturantropologi och etnologi

Behörighetskrav

Etnologi A eller Introduktionskurs på Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi.

Mål

Kursen syftar till att ge studenterna fördjupade kunskaper om etnologiska/folkloristiska perspektiv och metoder för materialinsamling, analys och skriftlig presentation. Syftet är också att studenterna ska lära sig att tillämpa dessa teorier och metoder genom egen materialinsamling och författande av en uppsats.

Kursen kan läsas på campus eller distans.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • redogöra för och kritiskt förhålla sig till centrala teorier och begrepp inom etnologisk och folkloristisk forskning
  • identifiera och kritiskt diskutera samband mellan teoretiska perspektiv, materialinsamling, tolkningsmetoder samt kunskapsproduktion
  • genomföra en folkloristisk genreanalys
  • redogöra för utvalda folkliga expressiva former och gestaltande praktiker såväl i äldre som nyare tid
  • översiktligt beskriva utvecklingen av det folkloristiska studiet av expressiva former och gestaltande praktiker
  • självständigt planera, genomföra och bearbeta intervjuer och deltagande observationer samt söka, insamla och hantera arkivmaterial och nätburna källtyper
  • kritiskt diskutera forskningsetiska frågeställningar
  • skriva en uppsats och inom ramen för uppsatsen självständigt avgränsa ett problemområde och formulera forskningsfrågor, samla in ett källmaterial, tillämpa etnologiska analysmetoder samt vid ventilering kunna diskutera och försvara den egna studien, samt genomföra en opposition på en annan students uppsats.

Innehåll

  1. Uttrycksformer: berättelser, visualitet och performance (distans alternativt campus)

    Kursen behandlar ett urval expressiva former och gestaltande praktiker, både i äldre folklig tradition och i dagens kulturella uttryck, såsom berättelser, berättande, visuella uttryck och performance. Genom exempel hämtade såväl från äldre uppteckningar och arkiv som samtida material och praktiker, ger kursen grundläggande insikter i folkligt skapande ur formmässiga, genreteoretiska, kulturanalytiska och ämneshistoriska perspektiv.

     

  2. Kulturvetenskapliga perspektiv och analysmetoder 7,5 hp (distans alternativt campus)

    Kursen behandlar centrala kulturteoretiska perspektiv och hur de tillämpas i samtida etnologisk forskning. Genom föreläsningar, övningsuppgifter och läsning av etnologiska studier fördjupas en vetenskaplig förståelse av sambanden mellan fältarbete, empiri, teori och etnografi. Studenten övas också i att identifiera och kritiskt förhålla sig till hur olika vetenskapliga utgångspunkter och förklaringsmodeller kan leda till skiftande kunskapsresultat.

     

  3. Etnologiska källor och metoder 7,5 hp (distans alternativt campus)

    Kursen ger vidgad och fördjupad förståelse för samt färdigheter i grundläggande etnologiska metoder, tekniker och materialkategorier. Studenten tränas i att - utifrån ett tilldelat samhällsrelevant tema - planera, genomföra och bearbeta intervjuer, deltagande observationer och Internetbaserat fältmaterial, samt söka och hantera arkivmaterial. I kursen ryms också diskussioner om forskningsetiska frågeställningar.

     

  4. Etnologisk uppsats (distans alternativt campus)

    Under kursen genomför studenten en självständig övningsuppgift i form av en mindre etnologisk uppsats. Kursen syftar till att utveckla förmåga till vetenskaplig problemformulering och analys, tillämpa etnologiska arbetsmetoder och tekniker under fältarbete, samt i skrift presentera och diskutera ett eget insamlat forskningsmaterial. Även deltagande i uppsatsventilering ingår.

Undervisning

Undervisningen sker i form av muntliga och skriftliga föreläsningar, seminarier, chattseminarier, muntliga och skriftliga övningar enskilt eller i grupp samt studiebesök och samverkan med arkiv. Undervisningsformerna varierar beroende av val av delkurs.

Examination

Examination sker i form av skriftliga och muntliga uppgifter och prov samt genom aktivt deltagande i seminarier och övningar. Examinationsformerna varierar beroende av val av delkurs.

FOLLOW UPPSALA UNIVERSITY ON

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin