Verksamhetsutveckling och hållbar energiomställning

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 1TG331

Kod
1TG331
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Industriell teknik G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 29 februari 2024
Ansvarig institution
Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik

Behörighetskrav

45 hp inom Industriell teknik, inklusive Projektledning och ledarskap, Organisationsutveckling med förtroendefullt samarbete, Hållbar utveckling, CSR och livscykelanalys samt Projekt i kvalitetsteknik.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

  • identifiera och analysera aktuella utmaningar av tvärvetenskaplig karaktär kopplat till verksamhetsutveckling och energiomställning, samt föreslå samhällsrelevanta lösningar på ett komplext problem,
  • tillämpa vetenskapliga metoder och teorier för att planera, utföra, kommunicera och presentera ett projektarbete i grupp,
  • samarbeta i en projektgrupp med olika kompetenser, samt att identifiera ytterligare relevanta kompetenser för att genomföra föreslagna lösningar,
  • söka, sammanställa och analysera vetenskapliga artiklar och organisationsspecifik information, samt presentera detta muntligt och skriftligt.

Innehåll

Kursen består dels av ett tvärvetenskapligt projekt i en studentgrupp med flera involverade kompetenser och dels av en enskild fördjupning. Det tvärvetenskapliga arbetet fokuserar på ett samhällsrelevant fall med fokus på verksamhetsutveckling, hållbar energiomställning, samhällsplanering och hållbarhet. Interaktion med aktörer i det omgivande samhället ingår. Under kursens gång fördjupas kunskaper om vetenskapliga metoder och teorier samt tränas praktiska färdigheter, som behandlats under tidigare kurser. Projektplanering, upplägg och arbete i projektgrupp, genomförande av ett projekt inom givna tidsramar, samt presentationsteknik ägnas speciell uppmärksamhet. Efter grupparbetet genomförs en enskild fördjupning av någon aspekt av projektet.

Undervisning

Föreläsningar, seminarier och handledning.

Examination

Skriftlig gruppgemensam projektrapport samt individuell loggbok (7 hp). Aktivt deltagande i seminarier och muntlig presentation (3 hp). Skriftlig inlämningsuppgift (5 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om riktat pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin