Molekylärmedicinsk teknik

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3MG323

Kod
3MG323
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Medicinsk vetenskap A1N, Molekylär medicin A1N
Betygsskala
Underkänd (F), tillräcklig (E), tillfredsställande (D), bra (C), mycket bra (B), utmärkt (A)
Fastställd av
Programkommittén för masterprogrammen vid medicinska fakulteten, 11 april 2024
Ansvarig institution
Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Behörighetskrav

Kandidatexamen, motsvarande en svensk examen om minst 180 högskolepoäng i biokemi/kemi, biologi, biomedicin/medicin, bioteknik, cell-/molekylärbiologi, genetik, life science, medicinsk vetenskap eller liknande som ger relevant kunskap inom cell- och molekylärbiologi, genetik och bio-/kemi. Kunskap om och erfarenhet av laborativt arbete. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Kunskap och förståelse:

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • formulera och bearbeta vetenskapliga frågeställningar teoretiskt och laborationstekniskt.
  • redogöra för och värdera aktuella metoder och tekniker inom forskningsområdet.

Färdigheter och förmågor:

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • argumentera för val av lämpliga laboratorietekniker.
  • genomföra relevanta metoder och tekniker i praktiken.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • sammanställa, kritiskt analysera och värdera forskningsresultat samt redovisa dessa både muntligt och skriftligt
  • kunna beskriva hur man arbetar enligt ett etiskt och vetenskapligt förhållningssätt.

Innehåll

Kursen behandlar teknologier som är relevanta för molekylär medicin och fysiologiska processer. Den täcker element från genom till cellulära interaktioner. Exempel på metoder som behandlas är: genotypning vid monogenetiska och komplexa sjukdomar, identifiering, isolering och funktionell analys av gener, avancerad PCR-teknik, detektion av mutationer, DNA/RNA/protein-baserad diagnostik.DNA-tekniker inom diagnostik och funktionell genomanalys kommer att innefatta RNA-sekvenseringsteknologi för genuttryck, komparativ genomik, vävnadsuttryck och aktuella metoder för analys av epigenetiska reglermekanismer såsom kromatin immunoprecipitation (ChIP) och ATAC-sekvensering.Tekniker och apparatur för storskaliga försök inom genotypning och sekvensering ingår. Dessutom behandlas molekylärbiologisk kloning och inducering av genommodifiering med CRISPR.

Undervisning

Undervisningen ges på engelska i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier, laborationer, datorövningar samt andra teoretiska och praktiska moment såsom problemorienterande övningar och presentationer relaterade till aktuella forskningsområden. Gemensamma seminarier för masterutbildningar ingår.

Examination

Examinationsformer

Kursen avslutas med en skriftlig inlämningsuppgift i form av en projektrapport, muntlig presentation och kontinuerlig bedömning av obligatoriska moment.

Undantag från examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Krav för godkänt

För godkänd kurs krävs genomförda laborationer, godkänt resultat i skriftliga och muntliga presentationer, samt godkänt aktivt deltagande i de obligatoriska momenten som seminarier.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin