Psykoterapeutprofessionen samt klinisk praktik VI

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2PP544

Kod
2PP544
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 26 april 2024
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

För tillträde till kursen skall minst 67,5 hp vara fullgjorda på psykoterapeutprogrammets terminer 1 - 5 samt alla moment med grupphandledning som ingår i kurserna Psykoterapeutprofessionen samt klinisk praktik II till V ska vara godkända.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Moment 1: Individuell handledning (4 hp)

Kunskap och förståelse

  • Uppvisa fördjupad kunskap och förståelse för teoretiska modeller, behandlingsprinciper och metoder som är relevanta för psykoterapeutiskt arbete.

Färdighet och förmåga

  • Utifrån identifierade utvecklingsbehov formulera individuella utvecklingsmål avseende kunskap och förståelse, färdigheter och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt vad gäller det egna psykoterapeutiska arbetet;
  • Formulera en plan för hur utvecklingsmål kan följas upp kontinuerligt;
  • Planera för, och genomföra, mätning av utvecklingsmål;
  • Planera för sin egen fortsatta utveckling avseende kunskap, färdigheter och värderingsätt vad gäller psykoterapeutiskt arbete;
  • Identifiera relevanta begrepp och konstrukt avseende psykoterapeutiska färdigheter och förhållningssätt som är relevanta för den formulerade planen för individuella utvecklingsmål, samt litteratur kring dessa.

Värderingssätt och förhållningsätt

  • Identifiera egna styrkor och svagheter i rollen som psykoterapeut och öppet beskriva, värdera och reflektera kring dessa;
  • Reflektera över egna utvecklingsbehov och hur den egna kompetensen kan utvecklas fortlöpande.

Moment 2: Professionskollegium samt arbetsförlagd praktik (1hp)

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för och problematisera vad ett professionellt förhållningssätt innebär i rollen som psykoterapeut (och för psykologer specialist) på den egna arbetsplatsen;
  • Redogöra för och problematisera gruppens och organisationens betydelse för förändringsprocesser på den egna arbetsplatsen.

Färdighet och förmåga

  • Leda kollegor och andra yrkesgrupper i tvärdisciplinära team på ett motiverande sätt;
  • Utbilda och handleda kollegor och andra yrkesgrupper i psykoterapeutiskt arbete;
  • Kommunicera psykoterapeutiska (psykologiska) kunskaper och perspektiv anpassat till mottagaren.

Värderingssätt och förhållningsätt

  • Reflektera över sin egen roll som psykoterapeut (samt för psykologer, specialistpsykolog) och det professionella förhållningssättet gentemot patienter, uppdragsgivare och medarbetare.

Innehåll

Kursen ingår i en serie av sex kurser (Psykoterapeutprofessionen samt klinisk praktik I - VI). En del av kursserien ges varje termin och samlar utbildningens tillämpade delar. På aktuell kurs ingår:

- Individuell psykoterapihandledning

- Professionskollegium samt arbetsplatsförlagd praktik

Undervisning

Moment 1: Individuell handledning

Momentet omfattar individuell handledning där terapeutiska färdigheter och praktisk övning på dessa ges större utrymme än tidigare grupphandledning.

I momentet kan olika patienter diskuteras med studentens färdighetsmål i fokus.

Seminarier där studenterna dels får presentera och diskutera det egna arbetet med en rapport som underlag, dels återkoppla på andra studenters rapporter. Seminarierna leds av andra lärare än den kliniske handledaren.

Moment 2: Professionskollegium samt arbetsförlagd praktik

I gruppformat diskuteras och problematiseras den egna yrkesutövningen och psykoterapeutyrket (för psykologer även specialistrollen). Grupperna leds av en erfaren senior psykoterapeut (för psykologer även specialistkompetent psykolog) vars roll är att fungera som mentor.

Arbetsplatsförlagd praktik på den egna arbetsplatsen parallellt med studierna.

Examination

Moment 1: Individuell handledning

Examination sker genom kontinuerlig bedömning av studentens kompetens och utveckling via inspelade sessioner samt skriftligt underlag inför varje handledning.

Rollspel av relevanta terapeutfärdigheter.

Examinerande seminarium av rapport samt opponering.

Moment 2: Professionskollegium samt arbetsförlagd praktik

Kollegium

Aktiv närvaro på terminens kollegium samt inlämnande av reflektionsrapport till läraren inför gruppträffarna enligt anvisningar.

Arbetsplatsförlagd praktik

For godkänt krävs att studenten till kursansvarig lämnar in intyg från arbetsgivaren som visar att studenten under aktuell termin har haft minst 25% tjänstgöring med psykoterapeutiska arbetsuppgifter inom psykiatrisk vård eller motsvarande. För själva intyget finns en intygsmall som tillhandahålls av kursansvarig.

Övriga föreskrifter

Studerande med grundyrket psykolog, och som önskar att utbildningen även skall leda till Uppsala universitets Specialistkompetens i klinisk psykologi, läser inom programmets ram olika former av anpassade kurser, eller tillägg inom kurser, reserverade för psykologer. På aktuell kurs ingår inga tillägg för psykologer.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin